Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz johnywalker #127029 üzenetére

    :R igazából igen és nem

    igen, mert én is ki akarom hagyni a miniDSPt / thoman 4x4et a sub elől és nem, mert egy kezdő se (parametrizálható) DAC -> miniDSP (HD/Dirac) -> Fosi V3 x2 + (dual) sub kombóval indul neki.

    mondjuk én az 5.2.4el magam szivatom. egyébként agyalok 5.4.4en is (ha már lenne itthon cucc meghajtani), de így is 14Hznél áll +-nullába 75dbAnál a frekvenciagörbém, plusz a nagyszobát szeretem társasági térként is használni: négy subbal ez fizikailag elkezdene sok lenni. bálna meg nem vagyok.

    ---

    [Iggy Pop - Lust for Life / Prodigy remix] <<háttérzene a hozzászólás maradékához, megadni az alaphangulatot a technokrata punk hozzáálláshoz. igazából valamennyire a hozzászólás arról is szól, hogy mégis, mire lenne szükség, mi fontos, mi kihagyható, mit tudunk ajánlani? nem ajánlónak lett összerakva, inkább gondolatébresztőnek, hogy mire van szükség és mit lehet kihagyni így 2024ben>>

    ---

    "tl;dr: endgame":

    ott a miniDSP HD Dirac (ez elé tetszőleges megfelelő DAC az igényeidre) amire rámegy, rákötsz két Fosi V2t (mire Európában végre megjelenik) két kieqzható hangfallal (hint: Klipsch R álló 6os széria is teljesen oké <30nm2 alatt), és örülsz. sub ha kell azt támogatja, de pl dupla XTZ 12.17, dupla SVS PB2000 vagy Arendal 1V megteszi (itt van DSP/Dirac, szóval felesleges az SVS PB2000 pro felárát kifizetni). ezzel stabilan le lehet fedni a 20Hz - 20kHzt (bőven). HTPCvel olcsóbb.

    a flac jó, de jó eséllyel pl a spotify premium és a veszteségmentes között úgyse hallod a különbséget. két veszteségmentes között nem fogod hallani a különbséget. a bakelit jól néz ki, de kb ennyiben ki is merül minden előnye.

    ---

    rendszerszint

    mérés nélkül nem állunk neki upgradelni. a füled nem pontos, az emberi kogníció pedig pár tekintetben nem igazán (objektíve) megbízható, aminek szakirodalma van, pl UX (user experience) vagy HCI (human computer interaction) területen. az X audioújság nem szakirodalom (hacsak nem IEEE a kiadó). a hangfal és az adott szoba nagyon számít, a DAC és az erősítő valamennyire. ha valaki azt mondja abszolút hallása van, akkor általában vagy 1. pro (zeneszerző / hangmérnök) 2. valójában nincs neki. Ha erre alapozva akar neked bármit eladni (jellemzően a drágábbat), akkor biztos nincs abszolút hallása.

    a 100+ euros mérőmikrofon drága, de hosszú távon messze a legolcsóbb megoldás optimizálni a rendszert. tényleg, messze a legolcsóbb. és segít kiiktatni a bogarat. Az emberi hallás esetén kb 60dBs jel-zaj között már nagyon nem lehet különbséget tenni (exponenciális a skála, 2^10 nagyságrendről beszélünk). ha az oszcilloszkóp nem talál különbséget, a füled sem fog.

    ---

    hangfal

    általában érdemes valami egyszerűen EQzhatót venni ami le tudja fedni a kivánt tartományt. hosszú távon úgyis érdemes EQzni. sub nem feltétlenül kell.

    kérdezz.

    ---

    kábelek és kiegészítők

    usb kb triviális (kábel nem számít -vagy úgyse megy át a jel-, aszinkron driver specifikáció szinten nem létezik), föld esetleg macera de ahhoz tényleg filléres eszközt kell venni. ami filléres eszköz adott esetben lehet nagyon drága.

    RCA kb mindegy, aranyozott jó korrózió ellen, de ez általában nem probléma. balanced pro eszközöknél megszokott és van előnye adott helyzetben, meg hátránya is (fizikai méret).

    hangfal csatlakozó adott esetben mindegy, a nyers kábel nem feltétlenül rosszabb. persze amíg nem kell átkábelezned 9 hangszórót amikor odébbrakod az erősítőt, mert akkor két órán át anyázni fogsz, hogy miért nem vettél még mindig banándugót (hint: a pőre kábel rövidebb helyen elfér). megfelelő réz kábel oké, pár extra métert rá lehet számolni ha erősítőből felül tudsz EQzni.

    árnyékolás általában nem probléma, hacsak nem az ipari mágnes (vagy az azt szimuláló irdatlan sub) alatt lesz áthúzva a kábel. pro tipp: körbe is el kéne férjen.

    a hangfaltüske max a padlót sérti fel, a dac alatt semmi értelme (rád nézek, Korg DS-DAC 100 az irodai asztalomon).

    igen, a hozzá adott táp- és USB kábel elég. ha a boltban el akarnak neked adni mást, akkor sétálj ki.

    hálózati eszközök helyett

    a routeren adatcsomag megy át, szóval vagy megy a helyi hálón, vagy nincs adat. hdmi ugyanez. ha bárki audiofil patch kábelt (hálókábelt), USB kábelt, HDMI kábelt, USB kábelt vagy tápkábelt próbál eladni, akkor azonnal sétálj ki a boltból. ha bárki audiofil routert vagy switchet említ, akkor főleg.

    ---

    leválasztás

    leválasztás hangfalnál általában nem számít. ha 100 kilós XTZ 3x12 van otthon, akkor arról tudni fogsz. sub tetejére normál esetben hangfal rossz ötlet. rezgős bútoron a hangfal rossz ötlet, a mahagónit kevésbé érdekli.

    ---

    szóval kb így.

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

Új hozzászólás Aktív témák