Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • abéla

    senior tag

    Nem gondoltam volna, hogy ennyit hoz/jelent egy ups/táp-tuning, de mivel mégis, így megosztom veletek e tapasztalatokat.
    (rövidítések: ups: szünetmentes tápegység; SQ: hangminőség; duplasinus: dupla koverziós on-line, valós szinuszhullámot előállító; sinus:szinuszhullám; micro: mikrohullámú sütő; kat.:kategória; ue.: ugyanez, ugyanezt, ugyanerre, ugyanekkor, ugye; cucc: eszköz, holmi, cókmók, kábítószer; off: le/kikapcsol, nincs, nem van, vége, kész, ennyi ;] )

    Mielőtt az eszement pénzégetés béklyója rám süttetne, előljáróban álljon itt némi motivációs levél :B :
    -Mivel a hálózat oly' csodás nálunk, hogy elég, ha csak a közelben vihar van, jön az obligát -gondolom a cuccaimnak csodás élményt jelentő- fel-le kapcsolgatós, ismétlődő 1-2mp-es áramszünet, ha a közelben csapkod, akkor meg a 10-30 mp-es teljes off.
    De ami még aggasztóbb, a mindennapos brown-out, tehát a lámpa és fogyasztók -dúrva feszültségesésből származó- teljesítménycsökkenése ;pl ventillátor, micro, mosógép csökkenő teljesítménye, pl. hallható a forgómozgás ford.sz-nak mélybe húzása, lámpa halványul (gondolom innen a brown-out kifejezés).
    Na szóval kellett valami és hát a zenecuccok végett, gondoltam nem árt egy valós sinusos cucc céleszköz; majd mikor szembesültem, hogy a line-interaktív, valós sinus ups-ek lényegében alig jelentenek előnyt a "szögegyszerű" rece/kvázi-sinusos társaikhoz képest (legalábbis működésük 99%-ban), egyben ezek normális minőségű darabjai elég közel járnak árban a kettős konverziósokhoz -amik egyébként jó eséllyel egyben a hangzatos "táp-regenerátor" funkciót is hordozzák magukban-, egyre inkább hajlottam egy ilyen beszerzése felé.
    Bújtam a netet, itt-ott kérdeztem ezt-azt, de lényegében alig sikerült erről érdemi infó összebogarásznom(mármint duplás UPS/HIFI/SQ reláció tekintetében); persze egy-egy topikban a PS audio szíves örömest ajánlgatja mindenre az általuk kínált megoldásokat, egyben nagyon ügyesen szinte kizárólagosnak állítva be magukat e problémák megoldásának tekintetében, holott, főleg -az egyébként nagyon ritka- "tear-down" cikkek kapcsán, néha-néha azért "elkezd vetkőzni a király", mégha -ezt elismerem- nem is teljesen meztelen ;) .

    Szóval kicsit idegen vizekre evezvén, végül beszereztem egy kettős konverziós online (double conversion, online, VFI-SS-111) szünetmentest/UPS-t(Legrand Daker DK+); mint láttam, néha keveredést okoz, mármint, hogy mi-micsoda, így hogy kicsit tisztán lássunk: valós, tiszta "új" sinus-t csak ez a verzió állít elő, a többi vagy benga(line-interaktív, kvázi-sinus) vagy minőségi(line-interaktív, valós sinus) szimulációt hoz létre és ami a fontos: csak akkor, ha áramkimaradás van, tehát SQ szempontból ez utóbbi kettő kat. felejtős (pl APC Smart is, hiába dúrva drága/jó), hacsak nem kapcsoljuk le a kismegszakítót és élvezzük a "jó" áram adta hangminőséget, mondjuk 40-50 percig :DDD (kvázi-sinusnál meg ugye mindegy, szar ígyis-úgyis).
    Így az erősítőt, a mélynyomót, a dac külön tápját és -igaz tudom, ha csak a hangminőség a szempont, talán ezt nem illet volna- a PC rá lett kötve e duplás-sinusra, a többi ("monitor", router, usb-hub, riasztó, tel. töltők) meg egy kvázi sinus UPS-re(ezeknek mindegy).
    A dupla-sinusos képes aut. bypass módra, elég szépen bírja a túlterhelést, elég jó THD-kel bír, van 3 év, normális mo-i szervízháttérrel bíró garanciája, de ami zene szempontjából fontos, hogy a kimenő feszültség és freki számszerűen és tűréshatár tekintetében is állítható, egyben van a output CVCF(constans voltage, constans frequency) módja, ami kifejezetten jót tesz a kimenő jelalak tartásának. Ahogy olvasom, lényegében a táp-regenerátorok is ue. tudják, csak szebben, színesebben adják elő (color gui, design, felépített brand, a hit/remény/vágy feltüzelése :DDD )
    A kvázi egy APC BE850G2(szépen szikrázott, mikor összedugtam a sarut :D ).

    Hatás a zenére: van. ;]

    Mélyebb(nem hangmagasság), sokrétűbb, élettel telibb, pl: gitár, ének sokkal élethűbb, részletezőbb(jól ismert zenék, adott forrásból hallgatva), tér is jobb (nem feltétlenül nagyobb, inkább az is diferenciáltabb, így többnek érződik), magas részletes, de nem bántóan tisztább;
    Mély is (főleg dinamikaváltásoknál) természetesebb, jobb, egészebb.
    Summa: jobban ott van az ember az egészben.
    De pl rosszabb felvételek bántóbbak lettek.

    auto-trollON: ;]
    -Na, de kb 4-5 órája hallgatom, meg aludtam cca. 4 órát, simán lehet, hogy ennek köszönhető mindez.
    Ergo: ne aludjatok, új élmények várnak!

    [ Szerkesztve ]

    hootka!

Új hozzászólás Aktív témák