Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #92251648

    törölt tag

    válasz abéla #103680 üzenetére

    "Ehhez képest egyből jött az elbizonytalanítás, fűszerezve némi bennfenteskedő cinizmussal."

    Csak hogy lásd a helyzetet egy kicsit más szemszögből is...

    Az elbizonytalanítás legerősebb oka az, hogy nincs tuti tipp. Értem és látom, a kezdők nagy része azt gondolja, hogy van a piacon 5 féle készülék, ebből kettő tökéletes, a többi meg vállalhatatlan. Ha így lenne, rendkívül könnyű lenne vásárlási tanácsokat adni. A valóság viszont az, hogy van a piacon ezerféle erősítő, amiből 600 jól sikerült, közülük 200 kimondottan jól. Ez még mindig túl nagy merítés ahhoz, hogy győztest lehessen hirdetni, pláne hogy nincs ember, aki mindegyiket ki tudta tapasztalni, no meg ami Pistának tetszik, az Józsinak már nem feltétlenül, Béla meg kimondottan gagyinak hallja. (Általában egyik ítélet sem a készülékről, sokkal inkább az ítészről szól.)

    A HiFi-ben végtelen számú hiedelem és tévhit kering. Ezek egy része arról szól, hogy X hangsugárzó Y erősítővel szól jól. A kezdők ezeket azonnal készpénznek veszik, pedig legalább annyi ellenpélda is létezik.

    A kérdések nagy része a legalsó szintet firtatja. Ám a haladó hobbitársaknak pont ott van a legkevesebb tapasztalatuk, hiszen vélhetően már rég túlhaladták azt a kategóriát és nem is igazán tudják, mit lehet kapni jelenleg 50-100 ezerért. Nekem legalábbis fogalmam sincs róla. Nem azért, mert dúsgazdag sznob vagyok, hanem mert nem érdekel az a szint.

    Visszatartó erő még a hálátlanság is. 2 évtizeden keresztül rengeteg embernek adtam tanácsot legjobb tudásom szerint. Ezt általában megköszönték, de olyan eset is volt, hogy az illető megharagudott rám, mert az általam javasolt készülék nem repítette a HiFi Valhallába, miközben nekem kimondottan tetszett a produkció. (Lásd fentebb Pista, Józsi és Béla esetét!) A francnak sem hiányzik az ilyen lelki összetűzés, így inkább nem adok vásárlási tippeket már sok éve, "jobb a nyugalom" jeligével.

    A kérdések mögött sokszor lustaság lapul. No de aki lusta hazacipelni néhány készüléket próbára, az mégis milyen alapon várja el másoktól, hogy helyette megoldják a problémáját? Vallom, hogy a hifizésben a keresgélés, próbálgatás, saját tapasztalatok gyűjtése legalább annyira élvezetes, mint egy jó rendszert birtokolni. Akinek ez a hobbi csupán néhány tuti vásárlásból áll, azzal én nem is igazán tudok beszélgetni, hiszen nem ugyanazt a hobbit űzzük.

    Súlyosabb eset, ha a kérdezőnek már van egy határozott elképzelése arról, mit szeretne vásárolni, de kérdésnek álcázza valamelyik fórumon és várja a megerősítést. Aztán ha jön valaki és kiábrándítja, akkor megint jön a lelki tusa, mint a bölcsiben altatás előtt.

    A minap egy ismerősöm a tanácsomat kérte, hogy két 20-30e forintos hordozható hangsugárzó közül melyiket vegye meg. Tudja rólam, hogy 35 éve foglalkozom HiFi-vel, meg még hangmérnök is vagyok, tehát szerinte biztosan tudom, mi a jó. Ez kb olyan, mint egy matematikustól megkérdezni, melyik számológép jobb, vagy egy szakácstól megkérdezni, hogy a piros, vagy a kék kés az élesebb. Mégis honnan tudhatná?

Új hozzászólás Aktív témák