Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szacsee

    nagyúr

    válasz szab.tam #17369 üzenetére

    "azt tudja-e valaki, hogy milyen szerszámmal, és hoy lyukasztják a lemezt, hogy a lyuknál perem alakuk ki, ami körbeöleli a hőcsövet, és távtartó is a következő lamelláig?"

    Ilyen helyen dolgozom, csak nem PC-hez gyártunk alkatrészeket.

    RI/OS közben kiléptetett, chrome meg elfelejtette, hogy mit is írtam (FF-ben csak backspace lenne)... szóval hosszú lesz, ha leírom ugyanazt. ;]

    A lényeg, hogy mi hűtéstechnikához gyártunk elpárologtatókat, hőcserélőket, karolikus egységeket. A képen látható lemez 2m hosszú, szóval nem kis darab.
    Általában a lamellák készítésekor 90%-ban a csőre felfűzik, a csövet megduzzasztják és utána ívezik, meg amit akarsz. Heatpipe-nél is ilyesmi lehet, ugyan nálam csak 1-2 olcsó HP-s hűtő volt, de látni lehetett, hogy a lamella végén elnyomás illetve lezárásként forrasztás van.
    A lamella gyakorlatilag egy dobra felcsévélt aluszalag, ami a présgépbe fűzve több lépésbe kap egy kihúzást (távtartót). Ez azért is fontos, mivel ezen a részen érintkezik a csővel és itt adja át a cső a hőt az alu lemeznek. Ha nem így lenne ragasztani kellene hővezető ragasztóval, ami valljuk be elég drága mulatság lenne. Mi vékony falvastagságú csővel dolgozunk, ezért nem nehéz lefűzni a lamellát a csőről. Kell hozzá egy célszerszám amit otthon meg tudsz könnyedén csinálni. Fogsz egy vékony, de merev pl 2cm széles lemezt.. pl kor alias saválló, vagy sima acéllemezt. Ne legyen túl vastag, hogy beférjen a lamellák közé kényelmesen. A lemez egyik végét bemaratod, bereszeled fél oválpálya alakúra. A bemarás / bereszelés szélessége a cső+ 2x lamella vastagsága legyen.
    A lamellákat egyesével távolítsd el, mert több esetén összetorlódhat, összefeszülhetnek.
    Körbe-körbe mész a csöveken és óvatosan forgatod a lemezt mint egy csavarhúzót. Ne sokat feszítsd egyszerre, mert ha nagyon meglazul és a felfűzendő cső átmérője is akkora mint a leendő csőé, akkor löbögni fog rajta és nem lesz jó a hőátadás sem.
    Nagyjából ennyi, még visszanézek majd, ha van kérdés.

  • szacsee

    nagyúr

    Van pár közeli képem is kisebb lamelláról.
    Így néz ki közelebbről a kész lamella.

    Ilyen pedig felfűzve.

Új hozzászólás Aktív témák