Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Rav3n02

    senior tag

    válasz Kyuzo #3075 üzenetére

    Köszönöm, hogy elolvastad és reagáltál! :R

    Értem amit mondasz, sőt egyet is értek vele. Amit írtam igazából csak nagyon felületesen akarja érinteni a pszichológiát. Ezzel az írással teljesen más volt a célom. Meg mondom mi az.

    Nagyon sok edzőteremben megfordultam ahol különböző stílusokat tanultam. A legtöbb helyen sajnos azt tapasztaltam, hogy a tanítványokba belenevelik, hogy az általuk tanult stílus minden szituációban megállja a helyét és a technikákat mindenkor kövessék mozdulatról mozdulatra. Ezzel alapvetően nem lenne baj, hiszen egy adott stílust a technikái tesznek egyedivé. DE! Ha a tanítványok elvakultan követik az utcán is a teremben tanultakat akkor korlátolják magukat. Bruce Lee is erről beszélt sokat ennek ellenére a JKD edzéseken is van sok olyan mozdulat amire azt mondják használhatatlan utcán. Szerintem ez baromság. Az utcán még a leglehetetlenebb mozdulat technika is használható lehet, ha úgy jön ki a lépés. Más kérdés, hogy több ezer variáció van, de lehet, hogy abból az egyikre pont az a technika a megoldás hirtelen helyzetben amire azt mondtuk használhatatlan. A lényeg, hogy soha nem elég gyűjteni a tudást, egy stílusra sem szabad rámondani, hogy használhatatlan. Persze mindenki azt tanulja rendszeresen ami számára a legszimpatikusabb, de a többit is tanulmányozni kell, ellesni az alapokat, technikákat.
    A másik mondanivalója az lett volna amire te is rávilágítottal az előbb. Lehet, hogy például évek óta tanulmányozom a harcművészeteket és több stílust is tanultam már, tudom milyen az amikor gyakorlatilag kiütnek de teszem azt összebalhézok valakivel aki sosem volt harcművész, mégis lever mint a taknyot, pusztán azért mert fejben ott volt és jobban reagált az adott helyzetre. Magyarul sosem lehet tudni kivel mész szembe ki az ellenfél senkit nem szabad lebecsülni. Valójábanl ennyi lett volna a mondanivaló, de igazából amit te leírtál egy az egyben oda lehetne másolni cikkem mögé :)

Új hozzászólás Aktív témák