Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz Perijon #160183 üzenetére

    Nem olvastam el az összes cikket, de a néhány már eléggé outdated, vagy 10+ éves kutatásokra alapszik, meg az examine.com-osban sincsenek igazán meggyőződve róla, hogy a szójafogyasztás annyira fontos lenne.

    "Én magam közel 1 éve minden nap fogyasztok szója terméket. Nem a durván feldolgozottakat, hanem pl: szója fehérje, szójatej, tofu, stb. Naturál, hobbi szintű edzés mellett, étkezésre odafigyelve a következő a tapasztalat: 30 évesen a libidó kiváló, az edzés jól megy, látható és érezhető a fejlődés."

    Ez még nem bizonyítja, hogy a szójától vagy jobban, lehet inkább az edzés és a rendszeres étkezés kombója, + némi placebo. Ugyanúgy lehet bármelyik, hogy Aelod példájában az úr nem a szójától lett rosszul, vagy mégis.
    Azonban ez a gondolatod eszembe juttatta azt az a gyümölcsevő formát, aki itt volt pár éve a fórumon. Ő is teljesen meg volt győződve róla, hogy csak gyümölcsöket enni a legjobb, és sokkal egészségesebbnek érezte magát, meg "kitisztult" embernek. Pedig ő konkrétan tényleg csak gyümölcsöt fogyasztott (elmondása szerint), nem csak hozzáadta az étrendjéhez, mint te a szóját.

    Szerintem sokatmondó, hogy mondjuk a szójáról vannak olyan kutatások, amelyek szerint problémát (rákot) okozhat. Érdekes, hogy arról miért nincsenek kutatások, hogy az otthon elkészített (tehát nem feldolgozott) hal is rákot okoz, vagy a helyesen elkészített rizs. Mert talán azok nem okoznak akkora kockázatot?

    Pl. én már évek óta (3-4) tojást eszek reggelire, ez évente olyan 1000 darab körül lehet. Nemrég voltam vérvizsgálaton, EKG-n, a koleszterinem is és minden más is rendben van, a vérnyomásom is tökéletes, a szívem is rendben van. (Mondjuk hormonszintet nem néztünk, de szerintem nincs gond, szal ez passz.)
    De pl. a tojás sem mindenkinek jó, szívbetegséggel rendelkezőeknek nem ajánlott a rendszeres fogyasztása a koleszterinszintek miatt, illetve többen vannak az ismerőseim között is, akik érzékenyek rá (emésztési gondok).
    Tehát emberfüggő, hogy kinek milyen tápanyagok hasznosak / kerülendőek.

    Amíg nem vizsgáltatod ki magad, addig nem tudhatod 100% biztosan, hogy valóban egészséges vagy és/vagy ez feltétlenül a szójának köszönhető-e vagy sem.

    [ Szerkesztve ]

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

Új hozzászólás Aktív témák