Új hozzászólás Aktív témák

• Lord Dragon

senior tag

válasz Lord Dragon #15 üzenetére

Hmm úgy látom azóta jól kihalt a totyik :))

Pedig azért van néhány alaplap aminél ilyesmiket is lehet állítani! :)

• Lord Dragon

senior tag

Na asszem végleg stabilnak mondhatom a 4,4 Ghz-et! :))

Azért a totyik még maradhat és ha bárkinek kérdése lenne a Voltokkal kapcsolatban esetleg tudunk itt segíteni páran! Én is köszönöm mindenkinek a segítséget!

Üdv! L.D. :R

• Lord Dragon

senior tag

válasz TazLeacher #9 üzenetére

Nem akarom elkiabálni májsztró, de úgy nézem, hogy 4,4 Ghz-en stabil, legalábbis Orthossal nem teszteltem annyira ideig azért csak fél óráig, mert nem volt hangulatom végigvárni, de mentem Oblivionozni 3-4 órát és semmi baj nem volt, meg COD 4-eztem is olyan 3-4 órát. Ezek közül valamelyiket napi rendszerességgel mostanában és nem volt még hiba, de egyelőre még nem 100%, csak 95% :)) De már alakul, a 4,4 -el teljesen meg lennék elégedve! :) Nincs vele gond.

• Lord Dragon

senior tag

válasz TazLeacher #9 üzenetére

Hali! Próbálkoztam azóta (legalábbis amennyire az időm engedte...) És az a cink, hogy ugye a Prime az mindig külön indítja el a két magot. És az 1. mag az olyan sokáig bírja mindig, hogy végig se várom, hanem leállítom, a 2. mag meg 1 mp alatt kihal mindig, gyakorlatilag még el sem indítom, de már kihal a 2. mag, ha nagyobb órajelen hajtom. Ha 3,6 Ghz-en hajtom, akkor semmi baj nincs, akkor teljesen hibátlan folyamatosan mind2 mag. Ha nagyobbon hajtom, akkor meg csak az egyik hibátlan. :( Üdv! L.D. :R

• ADAM1337

nagyúr

válasz Lord Dragon #10 üzenetére

Az érdeméről tudok.
    Kis prociknál ha adagoljuk neki akkor fsb-t segít elérni.
    Fsb-hez van nagy köze.

• Lord Dragon

senior tag

válasz Lord Dragon #1 üzenetére

Mindenre megvan elég jól a válasz, köszi, még felfedeztem egy CPU PLL-t is. Ha vki tud erre mondani még okosságot, azt nagyon megköszönném! :R

Üdv! L.D. :R

• TazLeacher

nagyúr

válasz Lord Dragon #8 üzenetére

Őszintén sok sikert, mert amekkorát én szívtam...egyszer a lapot is meghírdettem... :DDD

• Lord Dragon

senior tag

válasz TazLeacher #7 üzenetére

Értem, hát akkor az elkövetkezendő napokban, ha ráérek, akkor próbálkozok bőszen, és ha sikerül eredményt elérni, akkor mondom! :R Egyelőre csak 3600 Mhz-en és 1600-as RAM sebességen atom stabil a cucc, de majd gyúrok és ha van eredmény idebiggyesztem! :)

• TazLeacher

nagyúr

válasz Lord Dragon #6 üzenetére

A linktel cikk alapján kéeszült a topicban már linkelt magyar nyelvű írás. Ez már eléggé szakcucc.

Azon én is gondolkoztam, hogy állítani kell-e, de ahogy nézegettem külföldi fórumokon a próbálkozásokat (mondjuk nem néztem, hogy ki mivel próbálkozott), mindenki megpiszkálta mind a 4-et.

Kárt nem hiszem, hogy tudsz benne tenni ezzel, mert annyit próbálkoztam már, hogy akkor én már rég leégettem volna. :DDD

Sajnos azt kell mondjam a rammal kapcsolatban, hogy atomstabil eredményt én is csak 1800:1800-on tudtam elérni. Ergo 450-es FSB, így stabil a prockó, és a memó is. Ez volt a Q9300 + Diablo és most a Q9550 + G. Skill párossal is. Mindössze annyiban különbözik a dolog, hogy a szorzó miatt most 500Mhz-el magasabb órajelen jár a proci. (Mivel taccsra tettem a G.Skill-et, most jön az újabb kanyar egy CellShock-al).

• Lord Dragon

senior tag

válasz TazLeacher #5 üzenetére

Rendkívül sokat segítettél! Köszi az infókat!
    Közben találtam egy ilyen angol honlapot is, sajna ez nekem már kicsit bonyolult angolozás terén, de úgy néz ki sok mindent felfed: [link]

Annyi még hogy a

GTLVREF lane0
    GTLVREF lane1
    GTLVREF lane2
    GTLVREF lane3

ezeket minden esetben mind a négyet állítani kellene? :R Lehet hogy oltárian nagy hülyeséget kérdezek, de neked négy magos procid van, és neked mind a négyet kell állítani, nekem meg 2 magos procim van, így csak 2-t kellene álligatni a 4ből? Esetleg ha beállítom mind a négyet egy két magos proci esetében az nem okozhat kárt? :R

Másik:

Az FSB lyukat eléggé tapasztaltam. Azt hittem az everest rosszul mér.... akkor ezek szerint mégsem? :F Mert amikor felhúztam a prockót nagyon akkor jóformán teljesen mind1, hogy hogy állítottam be, minden esetben szarabb volt a rendszer memória írás és olvasás terén mint kisebb órajelen. És még hülyeségeket is írt az everest. Pl.: 1950-en volt az FSB, a RAM meg 1300-ra lett visszavéve. Szal pont 3:2 lett volna az arányom, de az everest !!! legújabb verziója!!! az írta hogy 4:3 az arányom és kis értékek jöttek ki a memória írás olvasásra. Amikor ezen változtattam, és már 4:3 volt ténylegesen az arányom, akkor azt írta hogy 6:4 az arány (az meg milyen arány? egyszerűsíteni se tud a gép már? :C 3:2....) Szal össze vissza mindent ír. Ettől függetlenül a proci majdnem 4,4 Ghz-en ment, hogy a memória írás olvasások szarok voltak és nagyon hasított minden és nem is kék halálozott. Erre gondoltam hátha a legújabb everest még nem az igazi, felteszem az egyel régebbit. Még el sem indítom, azzal nyit, hogy "a számítógépében ismeretlen hardver található, az everest pontossága nem garantálható" <<< köszi.
    Most jelen pillanatba minimális fesz emeléssel 3600 Mhz-en hajtom a procit, mert gondoltam akkor kezdek el kísérletezni újfent, ha több információ lesz a birtokomban.
    Most rendesen kiír mindent. Úgy tűnik nekem hogy egyes egyedül a 2:1-es arányon ír mindent rendesen az Everest. Amúgy nem. Ha semmit se húzok, akkor 3,0 GHz 1333FSB és a RAM 1333-on megy, ekkor 2:1 az arány. 9.000-ret olvasok 7000-ret írok semmi gond. Most 3,6 Ghz-en 1600 az FSB (azaz 400 ugye) és a RAM-ot is felhúztam 1600-ra (memteszt stabil teljesen) így 11.000-ret írok és 8500-at olvasok és megintcsak helyen írja ki hogy 2:1 arány. Viszont amint eltérek akár pluszba akár mínuszba ha eltérek a 2:1 aránytól máris szarozni kezd az Everest. :(
    Szal jelen pillanatban "pihenő állásban van a proci" 3,6 Ghz-en. Akitől vettem alig emelt feszt és 4,1 Ghz-en hajtotta. Vmi hasonló produkciót kéne bemutatni minimum. Kísérletezhetek akkor, nagyon sokat segítettél, köszi még egyszer!

• TazLeacher

nagyúr

Szia! Azt hiszem tudok segíteni, ha nem is a "tuti" megoldásban, de szerintem tudok.

Kezdjük azzal, hogy XFX 790i-m van, és irigyellek az FTW miatt... :(((

Egy kis mese:
    Annó én is megvettem a lapot, előtte Gigám volt, gondoltam nem nagy cucc. Hát az...jó nagyot szívtam vele. Mostmár egy jó ideje "együtt" vagyunk, így megtapasztaltam, hogy a kicsinek lelke van, ha jól bánsz vele, meghálálja. Nekem Quaddal 493-as FSB-s sikerült belőle kipaszírozni egy Q9300-as társaságában.

Nem vagyok elektroműszerész, így a saját szavaimmal írom le, amit innen-onnan, főleg külföldi fórumokról össze tudtam bányászni. Ha valaki komolyan ért a dologhoz, és néhány kifejezéstől a haja égnek áll, akkor elnézést, van olyan dolog, aminek nem is tudom, hogy van-e magyar megfelelője.

Ha jól sejtem a BIOS-unk azonos, így valószínűleg tudok segíteni.

- Core Voltage (asszem egyértemlű, CPU fesz, ilyen van minden lapban)
    - FSB Voltage (szintén FSB fesz, van szinte minden lapban)
    - Memory voltage ( :D )
    - nforce SPP (a legtöbb lapban NB feszkén, azaz az északi híd feszekén van)
    - nforce MCP (a többi lapban rendszerint MCH fesz)

Eddig rohadt egyszerű a dolog. Ez szinte ugyan az mint a többi lapban. A bonyolult része itt kezdődik:

GTLVREF lane0
    GTLVREF lane1
    GTLVREF lane2
    GTLVREF lane3

A lényeg, hogy itt lehet finomhangolni a procifeszt. Ez elég jó dolognak hangzik, de amíg nem érzel rá és nem jössz rá a metodikára, semmi más, mint egy hatalmas nagy sz.pás. A Giga P35-öm pl. ezeket mind magának csinálta, úgy, hogy nem is tudtam róla...erre mondják, hogy boldogok a tudatlanok.

Alapvetően az lenne a lényeg, hogy ebből a 4-ből 2-2 párban van. De ahány oldalat néztem, annyi helyen máshogy volt. Volt, ahogy a 0-1 és 2-3 volt a pár. Volt ahol a 0-2 és az 1-3. Sőt az se mindegy, hogy melyik, melyik, mert míg az első "szálat" valmennyivel csökkenteni kellene, addig a másik "szálat" ugyan annyival növelni. Jó, de melyik az 1. és melyik a 2. szál? A mennyivel kérdésre a jó válasz, hogy kb. -100 és +100 között van valahol a jó érték.

Kb. 3 hónapon keresztül semmi mást nem csináltam, mint ezeket állítottam, és tesztelgettem. Ezzel kapcsolatban kaptam egy jó tanácsot. Vegyem le a CPU fesz viszonylag minimálra, ahol már elég gyorsan (szvsz pár perc) alatt hibázik a prime. Így kezdjem állítgatni az értékeket, és így egyből látni fogom, hogy az érték növelése, ill. csökkentése milyen hatást hoz.

Ezt kipróbálhatod, de bevallom őszintén, nekem nem hozott eredményt. Mintha teljesen logikátlanul lenne felépítve a dolog. Pl.: beállítottam 0 és 1-re -20, at, a 2-est és 3-as úgy hagytam. Bírta a Prime x ideig. Elkezdtem növelni, csökkenteni, -50, sokkal jobb lett, tovább bírta, de még mindig instabil volt. Gondoltam akkor még egy pici, -60, erre a visszájára fordult, és megint nem volt jó. Gondoltam akkor lehet "túllőttem" és -20 és -50 között lesz. Mindegyik értéket kipróbáltam, de a -50-es "stabilitást" meg sem tudtam közelíteni, pedig az se volt stabil. Ekkor elkezdtem a másik párost növelni, na itt aztán még rosszabb lett a helyezt....szóval már a hajamat téptem, volt minden bajom. (Sok sikert! ;) )

Ekkor eszembe jutott, hogy találtam én valahol valamit, méghozzá ezt:

VTT of FSB voltage = 1.3

VTT x0.667 + Y = VTT x 0.635

0.8671 + Y = 0.8255

Y = 0.8671 - 0.8255
    Y = -0.0416
    Y= -42mv and round it to -40mv

Nem foglalkoztam tovább a "szálakkal" mindet belőttem erre az értékre, és láss csodát, működött!

MInd a 4 értéket erre a számra lőttem be, és sikerült egy stabil rendszert összehozni. Annyi, hogy asszem nekem is 2 érték közé jött ki, (tehát valahogy -43 jött ki) és kirpóbáltam lefele és fölfele is (-40 és -45) és az egyik bejött.

Szóval röviden ennyi.

Még egy pár tipp:
    Bár a memória órajel szabadon állítható, vannak bizonyos FSB:RAM arányok, amit egyszerűen nem szeret a lap, és ilyenkor nem lesz stabil, akármit csináltam. Ennyi, ezzel nem is szenvedtem sokat, elfogadtam.

A 790i-ben is van egy úgynevezett FSB lyuk, ami egy bizonyos FSB környékén kezdődik, rendszerint 450-470 között. Itt igazából működik a rendszer, sokszor még stabil is, de a teljesítménye (főleg a memóriáé) jelentősen csökken. Adott esetben magasbb órajelen gyengébb teljesítmény, illetve viszonylagos instabilitás jöhet szóba.

Sok sikert kívánok, ha valamiben tudok esetleg segíteni szólj nyugodtan!

• Lord Dragon

senior tag

válasz Viktor77 #2 üzenetére

Átolvastam! :R Volt benne sok hasznos infó, de nekem kicsit bonyolult volt a szöveg sajna :( Ennek ellenére jobban értem mint eddig, köszi. Viszont azért még várnám mindenkinek a hozzászólásait akik próbálkoztak már ilyennel és jobban értelek hozzá\ nagyon tapasztalattal rendelkeznek a témában. Azt nem vágom én se pontosan, hogy merrefelé kéne elindulni, ha tuningolni akarok mint állat. :)

• Viktor77

titán

Született a témában egy írás, bár kétlem, hogy ezzel előrébb leszel.

• Lord Dragon

senior tag

Hali mindenkinek! Nem tudtam eldönteni, hogy pontosan hova nyissam, mert procihoz és alaplaphoz egyaránt kapcsolódik a téma, de mivel tuningról van szó talán inkább ide kategorizáltam.

Tehát arról lenne szó, hogy van egy EVGA 790i SLI FTW Digital PWM alaplapom.
    Ebben a lapban szeretnék eredményesen processzort húzni. A konfigon az ami a leírásomban is van E8400, ez a lap meg 4 GB RAM.

A feszültségeknél sok mindenre lehet osztani az alaplapomnál amikkel nem vagyok teljesen tisztában. (kézikönyv se szolgált sok infóval, meglepő.... :C)

Szal a "Voltage Control" -nál vannak ilyen beállítások, hogy:

- Core Voltage
    - FSB Voltage
    - Memory voltage
    - nforce SPP
    - nforce MCP

Valamint

GTLVREF lane0
    GTLVREF lane1
    GTLVREF lane2
    GTLVREF lane3

Ezekre mind lehet plusz vagy akár mínusz voltokat (\millivoltokat) osztogatni. A legjobban a GTLVREF az amit nem tudok hova tenni, bár az nForce SSP -t és az MCP-t se igazán tudom megkülönböztetni, a régi lapomon ilyen beállítási lehetőségek nem voltak. Próbáltam ráguglizni, és találtam ilyen érdekel kalkulátorokat, amikkel ki lehet számolni mennyire kéne beállítani a GTLVREF értékeit, de nem értettem őket mi alapján működnek. Az angolom nem annyira rossz, de a szakszöveget nem annyira értem azért már. :( Ráadásul 2 és 4 magos processzoroknál is valószínűleg eltérően kell beállítani, illetve minden procinál eltérően kell. Akinek 790i Chipsetes lapja van vagy hasonló lap amiben ilyen beállítások vannak és érti hogy működik főleg a GTLVREF, azt kérném tisztelettel, hogy segítsen! (De az nForce SSP és MCP-ről is jöhetnek a segítségek:B) Minden hozzászólást szívesen fogadok! Talán ha sikerült megfejteni a dolgok nyitját, akkor mások számára is hasznos lehet még a totyik!

Üdv! L.D.

Új hozzászólás Aktív témák