Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz varmi2 #14909 üzenetére

    Ha egyetlen nagy MBR particio lesz, akkor csak az alapértelmezett 4k-val (vagy kisebbel) formázhatod, mert a BIOS-os bootloader ezt követeli, csak ezt fogadja el a telepítő.
    Ha MBR-en lesz egy külön kis boot partició a boot loader-nel (ilyenkor azt hiszem van egy minimális méret, 100 vagy 200Mb, amit elfogad a telepítő), akkor elég azt 4k-val formázni, a mellette lévő nagyobb particio már tetszés szerinti (4k-tól nagyobb is lehet --- kisebb bármelyik bármikor).
    Ilyenkor (MBR) alapvetően mindennek NTFS-nek kell lenni (ha van külön boot particio, akkor talán az lehet FAT is, de nem hiszem, mert épp a bootloader kényes arra, hogy 512 byte és 4k közt legyen az NTFS unit size, ne legyen nagyobb, szóval gondolom az NFTS is kötött, de még nem próbáltam).

    Ha GPT particio lesz (én Win8.1 alá UEFI-s alaplappal ezt javaslom), akkor mindenképp kell egy kis EFI partició (ez kisebb is lehet, mint az MBR-es boot particio, nem nézi olyan szigorúan, csak férjen el rajta a bootloader) a nagyobb particio mellé, viszont mindkettőt olyan allocation unit-al formázod, amilyennek csak szeretnéd (illetve amit megenged az adott filerendszer adott partitio méret mellé).
    Ilyenkor az EFI mindenképp FAT (FAT=FAT16 vagy FAT32), a rendszer pedig NTFS (még a Win10 TP sem települ ReFS-re, a FAT pedig amúgy se lenne ajánlott a nagy particióra, még akkor sem, ha elfogadná a telepítő és boot-olna róla a rendszer, de szerintem nem is fogadja el).

    A fenti kötöttségek mellett a unit size-ról te döntesz saját belátásod szerint. A kisebbnek és a nagyobb mögé is lehet érveket felsorakoztatni.

    Én legutóbb így particionáltam:

    diskpart
    list disk
    select disk 0 (értelem szerint a listából 0-x az SSD-d száma, pl. méret alapján)
    clean (!->ez töröl mindent, szóval előbb ments le bármit, amit szeretnél<-!)
    convert gpt
    create partition efi size=32 offset=1024
    select partition 1
    format quick fs=fat unit=8192
    create partition primary
    select partition 2
    format quick fs=ntfs unit=8192
    exit

    De nem igazán vettem észre előnyét a 8k-nak.
    Olyan szempontból, hogy a filerendszerben üres AU-k alatti LBA-kat TRIM-eli a Windows, jobb a kisebb AU. Ilyen oldalról az 512 byte lenne ideális (1 AU = 1 LBA), ugyanakkor a 4k alatti AU méretnek már érdembeli negatív hatása van. A magasabb inkább a szekvenciális műveletekhez jobb, illetve nálam a 8k az pont passzol a NAND flash Page Size-hoz, viszont nem vettem észre érdembeli javulást 4k-ról 8k-ra lépve.

    Szóval... legközelebb szerintem visszatérek majd 8k-ról 4k-ra.
    De a többi működik (32Mb-os EFI particio FAT-al + maradék nagy particio NTFS-es, csak az AU-t cserélném ki 4k-ra, ha ma megint telepítenék).

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák