Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Yoshida

    aktív tag

    Hello, rögtön bele is vágok a közepébe:
    (új topikot nyitottam, de egy moderátor arra kért, hogy ide írjam, és bezárta, pedig szerintem nem teljesen fedi a topikot a kérdésem, de ez van, úgyhogy ide becopyzom a hsz-t.)

    Van egy gépem, core2 (e6300@2.8GHz), 8800gts az alapja. Van egy fogyasztásmérőm is sajna. :)
    Ha a righmark cpuclock-al leveszem a 7es szorzót 6-ra, és a cpu throttle-t 50%-ra, illetve a videókártyát rivatunerbe downclockolom ameddig csak engedi, akkor total 140W a fogyasztása a gépnek. (amúgy 160-170W üresjáratban)
    Ha ez a gép menne éjjel-nappal, évi majdnem 50.000Ft, havi 4100Ft lenne plusszba a villanyszámla :(

    Ígyhát szükséges egy letöltő gép, elsőre néztem egy Atomos giga mini-itx-es lapot, 17k, 2k egy ram, 4k egy fsp 300w-os táp (23k). (winyót most nem számolok), ez 2év alatt behozná az árát is, mivel az atom proci 4W-ot fogyaszt max. (letöltéskor sztem kevesebb mint 1W-ot eszik), déli híd 3W, északi híd 22! W. Ez így minimum 26W (alaplap többi dolga még 1-5W lehet) plussz a winyó. (10W) (tehát 36-42W között lesz valahol a vége)

    A PH!-n volt teszt AMD 780-as, és Geforce 8200-as chipes lapokkal, amik üresjáratba, c N q-val 32-36W között ettek. Ha ebből levonom a winyó 10W-ját, mindjárt ugyanott vagyok átlagban, sőt ugye legjobb esetben 4-5 W-al még lejjebb is, mint az atomos gépnél. Ezek a gépek 17k lap, 13k proci (4850e), 2k ram, 4k tápnál ugye 34ezerre jönnek ki. 10ezerforintos többletet 5W-al csak 6év alatt hozna be a gép, úgyhogy ezt nem érdemes nézni, viszont a sokkal széleskörűbb felhasználhatóságot annál inkább, pl. hogy HD-s filmnézésnél kevesebbet fogyaszt, mint az asztali gépem (az kb 160-180W). Meg zenehallgatáskor, netezéskor is. Végülis csak játékra maradna így a nagygép, amit meg egyre ritkábban művelek, de azért kell a lehetőség, meg tesóm is ideül néha még.

    [AMD 780- és GF8200-as rendszerek fogyasztása]

    Felcsillant a remény mikor olvastam a GF8200-as rendszer hybrid power lehetőségét, miszerint a nagy dög videókártyát kikapcsolja amíg nincs rá szükség (így elég lenne egy gép is). Sajna az nvidia honlapján mai napig csak a 9800-as sorozat kártyái vannak benne mint hybrid power kompatibilis kártyák, illetve azt olvastam hogy az én 8800-asom soha nem is fog ilyen módban menni, így inkább hajlok az AMD 780-as chipsetre, 4850e-s procival, ami ha jól sejtem 2.5GHz-es, így az 1080p-s videókat harware gyorsítás nélkül is le tudja játszani. (bár ez csak jövőre fog játszani, de előre kell gondolkodni)

    És még egy érvet találtam az AMD rendszere mellett: van egy dvb-t -s tunerem, amivel a novemberben induló M1, M2 HD adást lehet venni olimpián teszteltem is, nagyon szép a kép 1080i-ben, de ehhez is kelleni fog a 2.5ös AMD procc.

    Azt hiszem az atom procis lap már egyátalán nem alternatíva...

    Tudtok jobb alternatívát, vagy megoldást? a régi p2, p3 celeronos gépek is esznek 40-50W-ot winyóval, úghogy azt nem vettem számításba.
    Kijelzőhibás notik megint 50ezer fölött vannak csak, és korlátozott a használatuk.

    Ja és persze itthoni hálózatba fileserverként is működne a gép, egy 1Terrás "ecogreen" Samu winyóval, aminek a gyártó szerint 10W- helyett 5W az átlagos fogyasztása seek és read esetén. 26k helyett 28K az ára, de halkabb, és 1év után behozta ez is az árkülönbözetet :)
    (notebook winyó megint nem térül meg még fele tárkapacitás után is csak 6év múlva.)
    A hangja meg nem izgat, maximum átteszem a másik szobába. (bár ez nem lesz hangos amit tervezek)

    u.i.: most elolvastam az előző hozzászólásokat 1hónapra visszamenőleg, nekem valszeg nem alternatíva az inteles plattform, mert inkább fogyasszon keveset napi 23órában, és fogyasszon többet 1óráig (film) mint fordítva, ha jól értettem mindent. (mármint hogy nem hw támogatott fullhd filmnél kevesebbet eszik az intel, de idle-be meg többet.)

Új hozzászólás Aktív témák