Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Capella

    senior tag

    Elnézést, hogy kicsit off lesz, esetleg hosszú, de itt kezdtük és folytattuk ezt a DVB-T vételi probléma és antennabeállítás kérdést.
    Megjött a Thomson ANT537 erősítős szobaantenna ingyenes házhozszállítással, és hogy a poént jóelőre lelőjem, végül is beváltotta a reményeket. De nem pont úgy, és picit csak hellyel közzel.

    A fórumokat olvasva a 20 dB erősítésű antennák nem hoztak sokat, ráadásul ha állítható erősítés van, célszerűnek tartják csak közepesen erősíteni.
    Eddig egy passzív Thomson ANT55 volt, de az AH legújabb "fejlesztése" nyomán időnként nézhetetlen lett az adás. Hol az egész, de főképp a Duna.
    A Thomson ANT537-et az MM-ben pillantottam meg 9.000 Ft körül korábban, és ahogy a neten rákerestem 42 dB erősítést írnak. Amúgy pofás kis darab, ezek szerint ez kell nekem.
    Igaz ez nem egy LCD tévé fórum, de annyi szerencsém biztosan van a Sony 40W4500 tévével, hogy ebben több paramétere is ellenőrizhető a vett digitális jelnek, így viszonylag könnyebb finomhangolni az antennát és rájönni, hogy a változtatás rontott-e vagy javított.
    Más tévéknél nem tudom hogy van, vagy van-e hasonló.
    Nektek a kártyás vevőnél kicsit másfajta adatokat mutat a számítógépes program, de ott is hasonlóan több jellemző van azt hiszem.
    Nekem a jelszint mellett van a Pre és Post Viterbi, UEC és COFDM AGC érték. Ahogy észrevettem, ha az UEC nem 0, akkor már biztosan rossz, kockásodott képek vannak.
    A Viterbi értékeknek minél kisebbnek kellene lennie, a Post lehetőleg 0 legyen. Az AGC erősítés is minél kisebb legyen és negatív érték. Ha átmegy pluszba, akkor már régen rossz minden, mert a többi érték is pocsék.
    Ezután megnéztem, milyen értékeket mutat a tévé a régi passzív antennával az m1 és Duna csatornára. (Persze ezek többnyire eléggé változó értékek.)

    m1:
    Jelszint: közepes, Pre Viterbi: 3 e-2, Post Viterbi: 8 e-4
    UEC: 0, COFDM AGC: -100

    Duna HD: (nézhetetlen)
    Jelszint: alacsony, Pre Viterbi: 5 e-2, Post Viterbi: 8 e-3, az AGC nulla körül, de átmegy pluszba is.

    Ezután cseréltem az antennát, egyelőre táp nélkül, hogy erre mit lép. Nincs jel. Ezután táppal, és elkezdem felfelé tekerni. Sokáig semmi, majd megjelenik a kép is.
    Kiderült, hogy kell a teljes erősítés, és az irányok finomhangolásával jobb és elfogadható lett.
    Keretantenna kizárólag függőlegesen, tájolásra kevésbé érzékeny, mint a passzívnál. A két teleszkóp antenna teljesen összecsukva, egymásra merőleges vízszintes állásban, egyik párhuzamosan a fallal és szembe az ablakkal. A teleszkóp legrövidebb hossza itt kisebb, úgy 17 cm körül, a másiknál 24 cm volt.
    A teleszkóp inkább a VHF vételre volna, így talán nem kellene nagyon befolyásolni az UHF vételt annak teteje körül, de mégis ezt teszi. Ilyenkor pedig 20 cm körüli hossz kellene a félhullám miatt, ahogy olvastam.

    m1:
    Jelszint: magas, Pre Viterbi: 2,6 e-3, Post Viterbi: 0
    UEC: 0, COFDM AGC: -490

    Duna HD:
    Jelszint: közepes :U :F , Pre Viterbi: 1,8 e-2, Post Viterbi: 1,5 e-5
    UEC: 0, COFDM AGC: -460

    Nálam így lett most a lehető legjobb, és minden nézhető, bár kicsit többre számítottam. Egyrészt teljes erősítés szükséges, fele erősítésnél rosszabb, mint a passzív antennával volt.
    Másrészt a Duna nem produkál még így sem túl jó adatokat. Még jó, hogy az m1-m2 fontosabb a néhány HD adás miatt is.
    Az ANT537 antennát mindenütt 42 dB erősítéssel írják és hirdetik a neten. A dobozban lévő infó szerint van ANT547 típusú antenna is, és egyedül annyi a különbség, hogy az 547 az max. 42 dB, az 537 pedig "csak" 40 dB erősítésű. :U
    Az ANT547 meg itt nemigen kapható.

    Ha esetleg az AH valamelyik évtizedben elkezd normálisan is adni, akkor esetleg felesleges lesz a teljes erősítésű antennám. :P :DDD

Új hozzászólás Aktív témák