- Októberi bevetésre indul a hardveralakulat
- Továbbfejlesztette az SP szériás, kompakt tápegységeit a Lian Li
- Itt van az ASUS legfrissebb, AMD platformra épülő mini PC-je
- Jegeli pénznyelő projektjét az Apple, az okosszemüvegben látják a jövőt
- Olcsónak ígérkező, madzagos egér jelent meg az ASUS ROG-os portfóliójában
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen alaplapot vegyek?
- Itt van az ASUS legfrissebb, AMD platformra épülő mini PC-je
- SSD kibeszélő
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Raspberry Pi
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
cree
csendes tag
válasz
IstvánLászló #35161 üzenetére
Kill Bill winfosa enyire sem védet több mind 28..30 éve használon 98 tol w11 minden féle win biztonsági frisitések nélkül (mézes madzag) az alap kiadot OS csak lassit meg egy halom probléma utána jönek de akinek nem elég a sok ámitás amit a fejlesztők hazudoznak hogy haszon szerzésböl Android meg a google play ármányos frisitéseiröl nem is beszélve (reklám csatornák)apk-n! Dehát ez nem linux téma az android maximum max!
-
cree
csendes tag
válasz
lionhearted #35159 üzenetére
Nem vicelek nekem most kell egy környezet amiben nincs akadály de kell a teljes hozzá férés linuxra!
wmvare vanak jó funkciok rendszer teljes leálitásná (power off) vissza ál egy beálitot alaphelyzetbe ahol akarod az OS mindegy milyet használsz igy nincs agodalom!
[kép]
ez müködik amit találtam autologin root loginal
auto login root
step1
/etc/gdm3/custom.conf
AutomaticLogin=root
..........................
step2
/etc/pam.d/gdm-autologin
auth required pam_succeed_if.so user != root quiet_success
-----------------------------------------------------
-
-
-
Rootként szeretnéd automatikusan indítani a programot?
Akkor viszont tényleg a Systemd-es, a crontabos vagy az rc-local-os megoldás lesz a legjobb, mert az XDG autostart nem erre van kitalálva.Vagy adsz SETUID bitet (sudo chmod u+s /útvonal/vhuit64) a programnak, de ez nem ajánlott megoldás, mert biztonsági kockázatot hordoz. Innentől fogva rootként fog futni, akárki indítja el.
-
cree
csendes tag
válasz
urandom0 #35154 üzenetére
Átt jelenkeztem root login alá ahol minden alkalmazás inditható tényleg futatás alat katintásal de az automata insitás még nem müködik akkor sem az autostart modszerben sem... amit felrak a telepitöi linux admin jogosultságnak álcázva az szinte vendég jogosultsági szinten van ad annyi lehetöséget ha egy parancs elé be van irva sudo az egy kis rést enged arra a pilanatra hogy root ként tudsz érvényesülni egy kicsit!
de ez windowsnál is igy van telepitéskor kirendelt admin nem teljes jogosultság ad nem nem a superuser beszélek még !
Kilépnép az alap admin szerepból rendszer betőltéskor(vendég) de hogy tudom elérni a rendszer betöltés root login induljon el? Itt megoldodik amit szeretem volna alap longint több melo átt álitani hogy root legyen! -
Csinálj a .config mappádon belül egy autostart mappát, és másold be oda a program .desktop fájlját (https://wiki.archlinux.org/title/XDG_Autostart_(Magyar)). Elméletileg ami ebben a mappában van, azt a rendszer (pontosabban az asztali környezet) elindítja automatikusan.
A .desktop fájl egy sima szöveges fájl, ez a Windows-os parancsikon megfelelője Linuxon. Rem leírta, mi legyen a tartalma, csináld meg úgy.
Minden más megoldáshoz Systemd service kell. Az rc.local-hoz is, de ahhoz általában gyárilag van rc-local.service néven (csak lehet, hogy nincs telepítve).
Vagy letöltöd a Gnome Tweak (Finomhangoló) nevű programot, és beállítod azzal: [kép]
-
bambano
titán
systemd-s bohóckodás helyett vagy beírod a crontab-ba (annak az usernek a crontabjába, amelyikkel futtatni akarod) @reboot címkével, vagy berakod a /etc/rc.local fájlba. Ez utóbbihoz lenni kell systemd service-nek, szóval nem teljesen systemd mentes megoldás.
De egy program elindítása az linux-kezdő kérdés, nem haladó.
-
R̲e̲m̲
senior tag
Szia
valamit elírtál (A failed to enable unit is erre utal), de egyébként félreértettem a dolgot, ez egy gui-s app, nem egy háttérben futó szolgáltatás.
Most utánanéztem kicsit.
töröld a szolgáltatást:sudo rm -rf /etc/systemd/system/vhuit64.service
sudo systemctl daemon-reload
A parancsikonos megoldást megcsináltam:
- beteszed a vhuit64 fileodat egy könyvtárba
az én esetemben ez a /home/oem/Downloads/vhuit64/
(A felhasználód downloads könyvtára)mellé teszted a start.sh-t ezzel a tartalommal:
#!/bin/bash
sudo -S <<< ideírodajelszavad ./vhuit64 & >/dev/null 2>&1
az én esetemben ez így nézett ki:
#!/bin/bash
sudo -S <<< 123456 ./vhuit64 & >/dev/null 2>&1, így nem fog jelszót kérni, nem lesz terminál se.
futtathatóvá teszed a filet vagy a properties-ben, vagy chmod +x start.sh
csinálsz az asztalodra egy vhuit64.desktop file-t bármilyen szövegszerkesztővel, ezzel a tartalommal:[Desktop Entry]
Type=Application
Encoding=UTF-8
Name=VirtualHere USB Client
Comment=VirtualHere USB client
Exec=/home/oem/Downloads/vhuit64/start.sh
Path=/home/oem/Downloads/vhuit64/
Terminal=false
az exec és a path sorba természetesen az sh elérési útját,
illetve könyvtárát adod megelmented, jobbgomb rá és "allow launching"
ezután duplakatt és már indul is sudoval, jelszó és a fölösleges terminál nélkülTőlem ennyi tellett, ha valakinek van jobb ötlete, ne tartsa magában
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok
Linux mint-en ,hogy lehet beállitani kozepen lehet a talca ikon es a menu? Koszonom szepen
-
cree
csendes tag
-
R̲e̲m̲
senior tag
helyesbítek, az install sor így néz ki, van benne egy sortörés:
[Install]
WantedBy=multi-user.target
-
R̲e̲m̲
senior tag
csinálsz egy systemd service-t neki
sudo nano /etc/systemd/system/vhuit64.service
belerakod a fileba ezt:[Unit]
Description=vhuit64 service
[Service]
Type=simple
ExecStart=/home/jóskapista/Desktop/vhuit64
[Install] WantedBy=multi-user.target
nanoban ctrl+o - mentés, aztán ctrl+x - kilépés
az ExecStart sorba természetesen a file elérési útját teszed,
meghívhatod vele akér a binárist, akár az sh-t
ha az asztalon van, akkor /home/userneved/Desktop/vhuit64kis és nagybetűkre figyelsz
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl enable vhuit64
sudo systemctl start vhuit64
sudo systemctl status vhuit64
ha minden jól megy, akkor azt írja, hogy running. -
cree
csendes tag
Helló!
Ubuntu 20.04
Ezt szeretném ha indulna automatikusan rendszer betöltéskor hogyan lehet megoldani?
vagy épen egy parancs ikonal inditható legyen asztalrol tetszés szerint?
[link]
Meg csinálom a lépést amit le irsz de linuxhoz nem értek !
csináltam egy start.sh
sudo ./vhuit64
Ez addig elindul amig vhuit64 fájl melet van a start.sh ezt ha kirakom asztalra megszünik
az élete az inditásnak és csunyálkodik az asztalon a terminál ablak is ha fut az sh script a
helyén amikor müködik ezt hátérbe elehet rejteni? -
Lenry
félisten
válasz
Siriusb #35141 üzenetére
ez minden más fájlkezelőben így működött mindig is. azért is lepődtem meg amikor rájöttem, hogy ez a Dolphinban nem így van
a múlt héten megpróbáltam létrehozni egy mappát, beírtam a nevét, enter, eltűnt. dafuq. megint megpróbáltam, "már van ilyen". holbazmeg? mindegy, elővettem a terminált, mkdir, az jól működött.
erre ma megtaláltam a létrehozott mappámat egy szinttel bentebb egy almappában. akkor raktam össze, hogy mi történt meg kísérleteztem ki.
korábban biztosan nem így volt a Dolphinban sem. -
Siriusb
veterán
Valóban így működik nálam is, a kulcsszó, hogy ki van jelölve a könyvtár. Hogy régebben is így volt-e, azt nem tudom visszaidézni.
Szerk.:
Kipróbáltam double commander-ben, hiába van kijelölve a könyvtár, akkor is az aktális szinten hozza létre az újat, ahogy Te várod.
Jobban belegondolva a te álláspontoddal értek egyet, ennek így kellene működnie. -
Lenry
félisten
aki KDE-t használ, nézzen már meg nekem valamit.
nyisd meg a Dolphin fájlkezelőt, nyiss meg egy mappát, aminek van almappája, kattints arra az almappára, nem kell megnyitni, csak legyen kijelölve.
most csinálj egy új mappát (Ctrl-Shift-N) - az új mappa a kijelölt almappában fog létrejönni, nem mellettea redditen írtam erre, és nekem estek, hogy mit vagyok már hülye, hát ez a normális. életemben semmilyen fájlkezelőtől nem láttam ilyet, faszmindegy, mi van kijelölve, az új mappa az aktuális mappában jön létre, és nemrég még a Dolphinban is így volt.
vagy nem?
-
-
Ablakos
őstag
Egy lemezre telepített ubuntunál van értelme softwares raid1-re bővíteni? Egyáltalán lehetséges vagy nagyon haladó szint?
-
Lenry
félisten
van egy régi (még CentOS alapú) FreePBX-em. az elmúlt napokban panaszkodtak a kollégák, hogy darabos a telefonvonal, úgyhogy nézegettem és feltűnt, hogy a hálókártyán meglehetősen nagy az RX drop.
más baja is volt annak a gépnek, de a FreePBX17-re frissítés miatti reinstall miatt nem akartam már sokat foglalkozni vele, így az egészet beraktam Proxmox alá egy VM-be.lo and behold, az RX drop maradt, és folyamatosan nő (pedig most, vasárnap este 9-kor valószínűleg nem csörög a telefon)
[root@sip ~]# netstat -i
Kernel Interface table
Iface MTU RX-OK RX-ERR RX-DRP RX-OVR TX-OK TX-ERR TX-DRP TX-OVR Flg
eth0 1500 9429765 0 1370467 0 1461268 0 0 0 BMRU
lo 65536 17613107 0 0 0 17613107 0 0 0 LRUmi a fene? beleszámít ebbe mondjuk a fail2ban által eldobott csomag is?
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #35126 üzenetére
-
Ablakos
őstag
válasz
Igen, a PE érték miatt volt.
Még egy kérdés a vgs-ről: ha egy kötetcsoport két lemezen van létrehozva (vgcreate vg-media /dev/sda /dev/sdb) és valamelyi lemez sérül, akkor az egész csoport tönkre megy? -
bambano
titán
válasz
A többi hogy lett lefoglalva kicsiben?
szerk: közben látom, hogy azok másik vg.
De azért az is furcsa, hogy a vg-k nem egyformán lettek megkreálva. -
-
Ablakos
őstag
Az lv létrehozásnál még mindig nem értem miért nem veszi figyelembe a (-L) size paramétert? Valamit kihagyok?
root@ubuntu-server24:/home/user# pvs
PV VG Fmt Attr PSize PFree
/dev/nvme0n1p3 vg-data lvm2 a-- <100.00g <60.00g
/dev/nvme0n1p4 vg-system lvm2 a-- <70.00g <36.00g
/dev/sda vg-media lvm2 a-- 1.00t 0
/dev/sdb lvm2 --- <1.82t <1.82troot@ubuntu-server24:/home/user# pvs
PV VG Fmt Attr PSize PFree
/dev/nvme0n1p3 vg-data lvm2 a-- <100.00g <60.00g
/dev/nvme0n1p4 vg-system lvm2 a-- <70.00g <36.00g
/dev/sda vg-media lvm2 a-- 1.00t 1.00t
/dev/sdb lvm2 --- <1.82t <1.82t
root@ubuntu-server24:/home/user# lvs
LV VG Attr LSize Pool Origin Data% Meta% Move Log Cpy%Sync Convert
home vg-data -wi-ao---- 5.00g
mysql vg-data -wi-ao---- 10.00g
opt vg-data -wi-ao---- 10.00g
varlog vg-data -wi-ao---- 5.00g
www vg-data -wi-ao---- 10.00g
root vg-system -wi-ao---- 10.00g
tmp vg-system -wi-ao---- 5.00g
usr vg-system -wi-ao---- 8.00g
var vg-system -wi-ao---- 3.00g
varcache vg-system -wi-ao---- 3.00g
varlib vg-system -wi-ao---- 5.00g
root@ubuntu-server24:/home/user# lvcreate -n photo -L 50G vg-media
Rounding up size to full physical extent 1.00 TiB
Logical volume "photo" created.
root@ubuntu-server24:/home/user# lvs
LV VG Attr LSize Pool Origin Data% Meta% Move Log Cpy%Sync Convert
home vg-data -wi-ao---- 5.00g
mysql vg-data -wi-ao---- 10.00g
opt vg-data -wi-ao---- 10.00g
varlog vg-data -wi-ao---- 5.00g
www vg-data -wi-ao---- 10.00g
photo vg-media -wi-a----- 1.00t
root vg-system -wi-ao---- 10.00g
tmp vg-system -wi-ao---- 5.00g
usr vg-system -wi-ao---- 8.00g
var vg-system -wi-ao---- 3.00g
varcache vg-system -wi-ao---- 3.00g
varlib vg-system -wi-ao---- 5.00g
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, már kiolvastam az internetet és az AI bicskája is bele tört.
Adott egy linux nasban használt HDD, ahol anno a jogosultságokat össze meg vissza állítottam.
Most az lett az eredmény, hogy nem enged törölni ebből a mappából semmit se tudok törölni samba megosztás alatt,
root@thlt13:~# ls -ld /mnt/4TBHDD1/Film drwxr-x--- 763 root storageusers 73728 Aug 5 2024
Elvileg ez az immutability van rajta
Ez a parancs se távolítja el ezt az törlés
sudo chattr -i /mnt/4TBHDD1/Film"root@thlt13:~# lsattr -d /mnt/4TBHDD1/Film
-----------I--e------- /mnt/4TBHDD1/Film"Annyira jutottam hogy mivel ott nagy I betű van így ezt nem tudom eltávolítani, viszont a mappában több száz GB cucc van ami részben kell részben nem és átmásolni máshova ahol már jók a jogosultságok kissé nehézkes.
-
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy régebbi HP2170p-s laptopom, ami egy dokkolóra van kötve. A dokkolón van egy aux kimenet, viszont azon nincsen egyáltalán mély hang, amikor rákötök egy hangszórót, vagy fülhallgatót.
Itthon van egy régi Creative T6100-es 5.1-es hangszóró szettem, amit szeretnék rákötni majd erre a laptopra viszont, nincs rajta 5.1 kimenet.
Gondoltam veszek egy usb-s hangkártyát: [link]
Ez a kártya mennyire menne egy Debian 12.12-n szerintetek? Érdemes megvenni, és menni is fog vele?Válaszotokat köszönöm!
-
bambano
titán
válasz
IstvánLászló #35119 üzenetére
Az átlag alaplap nem tud raidet, softraid van rajtuk, ami nullát ér.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
bambano #35116 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszodat és ezt az infot és ezt most megjegyzem hogy ne felejsem - el.
A raid-ról minimálisak az infoim,de utána is fogok olvasni a raid használatáról.
Azt hiszem értem amit javasolsz,lényeg ez hogy az elérési idejük egyforma - legyen.
Tehát ha jól is gondolom két hdd-nek,sebességük írás/olvasás legyen lehetöleg egyforma,ezt tudom tesztelni - akár ArchLinux-on gnome-disks-el és láthatom azt mit ír a két hdd-re.
Az alplapom:Msi MPG B550 GAMING PLUS és írja a user-manualja,hogy tudja a raidot,0/1/10 -et,most néztem a manualját ezt olvastam a raid kapcsán. -
sonar
addikt
Én pl így szoktam csinálni, pont azért mert lehet eltérés a disk méretek között + a végiggondoljuk van ennek a módszernek is előnye: (disk azonosítókat és méreteket értelemszerűen igazítsd a te rendszeredhez)
parted /dev/sda
mkpart primary 1gb 500gb
# raid flag beállitása (2,3,4 számok a 'p', mint print parancs után látszódnak)
toggle 2 raid
q # quit
parted /dev/sdb
mkpart primary 1gb 500gb
# raid flag beállitása (2,3,4 számok a 'p', mint print parancs után látszódnak)
toggle 2 raid
q # quit
mdadm -C -l 1 -n 2 /dev/mdX /dev/sdaX /dev/sdbX
Aztán mehet az lvm -
bambano
titán
válasz
IstvánLászló #35114 üzenetére
Ha van lehetőség, akkor a raid1-ben KÜLÖNBÖZŐ diszkeket kell tenni. Annyi a lényeg, hogy az elérési idejük között ne legyen túl nagy különbség, mert ha az egyik sokkal hamarabb végez, mint a másik, akkor a lassút kidobja a kernel a tömbből.
-
Lenry
félisten
válasz
IstvánLászló #35114 üzenetére
nem baj, ha azonos képességűek, de egyáltalán nem kell egyformának lenniük.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Ablakos #35112 üzenetére
Azt jelezném nem vagyok szakétö,de probálok segíteni.
A raidról azt tudom most mondani,hhd-knek teljesen egyformának kell lenniük és amit mondasz jelenleg is két különböző hdd-t használsz és ez szerintem - ez okozza a problémádat.
Ezt az infot egy jó ismerősőm mondta,Ő is szerverekhez használja,tömören ennyit tudok monadi. -
bambano
titán
válasz
Ablakos #35112 üzenetére
az efax végű az smr, az earx meg cmr.
ez baj.
ezt rosszul tűri a kernel. javasolt a cseréje. (az smr cseréje)az, hogy install után elindul a szinkronizáció, önmagában nem baj, mert tömb létrehozásakor kell. de ha ismételten elindul, az gond.
szerk: diszk hibát destruktívan badblocks -vsw-vel szoktam ellenőrizni, de ahhoz szét kell szedni a tömböt.
-
Ablakos
őstag
(Még küzdük a hdd/array létrehozással). Megpróbáltam raid1/lvm telepítést hdd-re. Szokásom szerint jól szétszedve a fájlrendszert lvm kötetekre. Megcsinálta a telepítő, de már telepítés alatt láttam a logban, hogy gond van a md0 létrehozáskor. Install után azonnal elindult a háttér szinkron.
Lehetséges, hogy a két különböző hdd WD20EARX/WD20EFAX zavarja a tömb egybenmaradást?
Még a lemezhibát kellene kizárnom, de nem is tudom, hogy kell ilyen tömbös hdd-n ezt ellenőrizni? -
-
Ablakos
őstag
Sata kábelt cseréltem, hátha. De nem. Évekig windows serverben ez a hdd páros jól működött(raid1 storage) Mivel már csak a hyper-v alatt az ubuntu servert használtam, úgy döntöttem natívan lesz ubuntu server. Belesültem.
Készséggel feltöltöm a journalclt -b tartalmat, de fogalmam sincs mit kell itt nézni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3543
- Apple iPhone 15 Pro 256GB,Dobozával,12 hónap garanciával
- Samsung Odyssey G5 S27CG554EU 27 QHD 165Hz Ívelt Gaming Monitor 6 hó garancia Házhozszállítás
- Apple iPhone 16 Plus 256GB,Újszerű,Kábel, 12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A50 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest