-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
atesss
addikt
válasz
CPT.Pirk #11113 üzenetére
grub-install (GNU GRUB 0.97)
Rákérdeztem a másik topicban is.
Nem, az elsődleges cél az, hogy a Win7 boot managerje (amiben amúgy benne van az XP indítása is, de ez most a Linux szempontjából mondjuk nem lényeges) induljon el alapból.
Ha ez sikerült, akkor esetleg a 10 másodpercet le lehetne csökkenteni majd. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
atesss #11112 üzenetére
Kicsit régen használtam már Gnome felületet, meg grafikus csomagkezelőt, de elvileg igen, a zöld az a telepített.
Megnézve a csomagot, ez a Grub 1 akar lenni, 2010 február körüli verzióval méghozzá. Nem egészen világos, miért van ez a Mintben.Nézz rá, hogy pontosan milyen verzió van a grubból fent, ez a parancs rá: grub-install -v
Valamint kérdezz utána szerintem az Ubuntu-s topicban, hogy most milyen grubot használnak. Amúgy mi a cél most? 10 sec megnövelése?
-
atesss
addikt
-
atesss
addikt
válasz
CPT.Pirk #11105 üzenetére
No mind1, az végül is nem zavar, hogyha külön "lépcsőben" kell kiválasztani.
De most 10 másodperc alatt egyből a Mint tölt be magától, és most telepíteném a Win7-re a cuccokat, csak így minden újraindítás után figyelnem kell.
Hol van a Mint-en valami "Eseménynapló" szerű ? Abban meg tudnám nézni biztosra, hogy mit telepítettem. Mert a csomagkezelőnél a grub-ra való keresésre kidob egy párat ami már fent van. Bár van amit ki tudok zárni, de egy eseménynaplóval lenne a legbiztosabb.
Ugyanis a Menü / keresés nem talál semmit "grub"-ra.
Lehet leszedtem miután nem ment ?
Vagy akkor meg tudod mondani mit rakjak föl, amivel biztosan menni fog ? -
zombei
aktív tag
Valaki próbált már Slax-ot vagy Puppy-t gyengébb gépen ?
Konkrétan egy 600MHZ-s 128MB-os gépen érdekelne ,hogy-hogy futna. -
ViZion
félisten
válasz
mcsabee #11102 üzenetére
Szia! A főbb disztrókról itt találsz rövid angol leírást. Kb. amiket a kolléga is mondott fentebb.
Azt ajánlom egy 4 GB-os pendrive-ot szerezz be, és a disztrók oldalára ellátogatva töltsd le a 32 bites Live médiát, majd a pendrivelinux oldalon található programmal telepítsd a pendrive-ra, és arról indítsd a gépet. Ha ezt még nem tudja a konfigod, akkor sajnos CD-ket kell írnod.Amiket ajánlok: Ubuntu és variációi (alap ugyan az kb., de az ablakkezelő más) Kubuntu, Lubuntu. Nagyon jó az openSUSE is, ebből is van KDE és Gnome változat, én a Gnome-t ajánlom, nekem az a szimpatikusabb. A Fedora is nagyon szép, hamarosan itt a 15-ös, érdemes megnézni. XP után szvsz a Mint és az openSUSE a legkevésbé újdonság, az új Ubuntu eléggé más felület, nem megszokható az is. Gentoo és Slaxware inkább a linuxhoz már jobban értőknek való, ahhoz kevesebb infó van a neten, mint pl. Ubuntuhoz.
-
atesss
addikt
válasz
atesss #11100 üzenetére
Közben már a Mint is fent van.
A grub és a többi boot manager mégis csak úgy lett, amire én golndoltam.
Először a grub - benne a Mint és a "Windows 7 boot manager". Utóbbiban van benne a Windows 7 és a "Korábbi Windows verziók". 3. szint csak azért nincs, mert korábbi (vagyis XP vagy régebbi) csak egy van.
Viszont az is lehet azért lett ilyen, mert a telepítésnél a boot manager helyének a winchester-t magát választottam ki (illetve ez volt az alapértelmezett, és inkább nem nyúltam hozzá).
Lehetett volna még külön a particiókat kiválasztani.
Később majd rakhatok fel róla képet, hogy egyértelműbb legyen mire is gondolok.A másik probléma, hogy hogyan lehet a grub-ot beállítani.
Mint kiderült tényleg nincs fent alapból, csomagkezelővel fel is raktam egy grub 2 nevezetűt, de nem indul el. Pontosan mi kellene Linux Mint alá ?Az előbbi probléma okára pedig az a sejtésem, hogy root-ként kellene indítani a gparted-et.
Próbáltam rákeresni, de egyenlőre nem találtam, hogyan is kellene ezt ?
De lehet a grub-nak is csak ez a baja. -
mcsabee
senior tag
Tiszteletem topic lakók!
Lenne egy olyan dolog a részemről, hogy szeretnék elkezdeni Linux-ot is használni Win 7 mellett, de lövésem sincs, hogy milyen disztribbel kellene kezdeni. Teljesen kezdő vagyok a Linux témában, így első körben egy olyan Linux kellene, amit tudok CD-ről futtatni, anélkül, hogy telepíteni kellene bármit is, próbaként, hogy mégis hogy működik ez az egész.
A gép, amin ki akarom próbálni a következő: 2GHz-es Celeron (egymagos ofc.), 1.75GB RAM (PC3200) és egy Sapphire Radeon 9200 SE Atlantis kemény 64MB memóriával.
Filmnézésre, letöltésre és böngészésre lenne használva.
-
Drótszamár
őstag
Üdv!
Cronnal kapcsoltban kérnék egy kis segítséget.
Adott egy Dlink DNS313 nas, ezen szeretnék ütemezett feladatokat futtatni.
A crontab így néz ki:
*/1 * * * * /mnt/HD_a2/scripts/download2.shA script egy IP kamera képét mentené minden 5. másodpercben. (11 db wget + sleep)
Sajnos az utóbbi időben gyakran kimarad 1-1 futás.Mi okozza ezt szerintetek?
Egy mai log részlet:
20110519_185801 indul
20110519_185853 vége20110519_190001 indul
20110519_190054 vége20110519_190201 indul
20110519_190254 vége20110519_190301 indul
20110519_190354 végeKb 1 hónapig rendben működött, de új vinyó került bele, és újra lett telepítve a rendszer.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Háztartási gépek
- Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Milyen videókártyát?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Rengeteg pénzt kapott az USA-tól az Intel, de Trump kért cserébe valamit
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nők, nőügyek (18+)
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ÚJ Dell Latitude 15 5550 - 15.6"FullHD IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - 2,5+ év gari
- Apple iPhone Xs Max 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Dell Precision 5540 i7-9850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3281, 100% akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest