Végre menetelnek a froblinok

Örömteli eseményről számolt be az AMD, ugyanis March of the Froblins címmel megjelent a Radeon HD 4800 szériás grafikus rendszerek erőfitogtatására szolgáló technikai demonstráció.

Az interaktív környezetben több mint ezer animált karakter ténykedik, melyek mesterséges intelligenciáját a grafikus processzor számolja. Minden froblin egyéni céllal rendelkezik, ez lehet az aranybányászat, a takarmánybeszerzés vagy a jól megérdemelt pihenő teljesítése a táborban. Az automatikusan kiválasztott feladat végrehajtásához az útkereső algoritmus a környezethez alkalmazkodva választja ki az útvonalat. A virtuális világ életébe természetesen a felhasználó is beleavatkozhat, új célok kitűzésével vagy veszélyhelyzetek teremtésével. Amennyiben bármelyik előfordul, a rendszer azonnal felülbírálja a környéken mászkáló lények célját, és a megváltozott körülményekhez igazodva állítja be az új útvonalakat.

A tesszellátornak köszönhetően kiemelkedő, 1,6 millió poligonos részletességgel rendelkező froblinok animációját is a grafikus processzor számolja, és a lények munkálkodása akár madártávlatból is nyomon követhető. A LOD menedzsment tehát nagyon kritikus pont a teljesítmény szempontjából. A program ennek megfelelően view-frustum és occlusion culling technikákat használ az erőforrások felszabadítására. A view-frustum a nézőpontból látható virtuális tér egy előre meghatározott része. A levágás menete rendkívül egyszerű, ha a vizsgált vertex a kiválasztott téren belül van, akkor látható lesz, ha nem, akkor nincs értelme foglalkozni vele. Persze az előbbi technikán alapuló algoritmus lefuttatása után még mindig túl sok felesleges háromszög marad, ezek számát az occlusion culling fogja csökkenteni.

A DirectX 10.1-gyel kompatibilis Radeon grafikus kártyát megkövetelő program regisztráció után tölthető le az AMD oldaláról. Aki nem rendelkezik megfelelő hardverrel az alkalmazás futtatásához, az videó formájában nézheti meg ezt a gyöngyszemet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés