Utat találhat a chipsetpiachoz az NVIDIA?

Az NVIDIA még tavasszal jelentette be, hogy hibernálja a chipsetekre vonatkozó fejlesztéseit. A cég azért döntött így, mert az Intel szerint nem rendelkeznek az új platformokhoz használt DMA buszrendszerhez szükséges licencekkel, így nem is készíthetnek lapkakészletet az új processzorokhoz. A zöldek jelenleg jogi úton próbálják bizonyítani, hogy a Santa-Clara-i óriáscég téved, de ez a procedúra még évekig is eltarthat.

Figyelembe kell venni, hogy az integrált grafikus processzorok piaca nemcsak nagy, de meglehetősen jövedelmező is, így érthető, hogy az NVIDIA miért ragaszkodott eddig a szegmenshez. A következő generációs processzorok esetében azonban a cég hátrányba kerül, ugyanis az Intel és az AMD a CPU-ba integrálja az IGP-t, ami nagyon megnehezítheti a versenyt a termékek ellen, nem beszélve arról, hogy a szükséges licencek továbbra is hiányoznak. A mentőmellényt az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és versenyhatóságaként működő Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) biztosította, aki nemrég megegyezett az Intellel. A legnagyobb processzorgyártó ugyan elkerülte a pénzbüntetést, de ennek nagyon kellemetlen feltételei voltak. Az NVIDIA számára a PCI Express felület lehet a megfelelő beugró chipsetpiachoz, mivel az FTC megtiltotta a szabványos interfészként használt busz teljesítményének limitálását.

Az új generációs processzorok már integrált PCI Express vezérlővel fognak rendelkezni, így az Intel Sandy Bridge generáció megoldásaival már nem csak a kérdéses DMA buszrendszerrel lehet kommunikálni. Mivel a jelenlegi GPU-k a PCI Express felületet alkalmazzák, így meglehetősen egyszerűen megvalósítható ez a kapcsolat az NVIDIA számára, ám az I/O kommunikáció problémás lehet. A Sandy Bridge processzorok a Cougar Point vezérlőt használják, de ez a fogyasztás és az extra költségek szempontjából kedvezőtlen lenne a zöldek számára, így a vállalatnak az integrált grafikus mag mellé kell építeni a déli híd funkcióit is. Maga az elgondolás alapvetően semmilyen problémába nem ütközne, sőt még az Optimus technológia is alkalmazható lenne. Esetleges gondot a CPU PCI Express sávjainak elhasználása jelentheti, de egy NF200-höz hasonló elosztó segítségével talán ez is megoldható.

Persze a megjelenés kérdéses, mivel az NVIDIA hivatalosan elhatárolódott a PC-s lapkakészletek piacától, és inkább a Tegra termékekre koncentrálnak. Ugyanakkor a PC-s GPU-piac legfontosabb és egyben legjövedelmezőbb területe az IGP, így kiemelten fontos szempont lenne újra versenyezni itt, amennyiben a vállalat komolyan gondolja a GeForce termékek szegmensében való részvételt. A fejlesztés tehát a jövő kérdése. Az FTC egyértelműen megadta a lehetőséget a zöldek számára, ám ennek kihasználása az NVIDIA távolabbi jövőt érintő terveitől függ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés