Szükséges az x86 az NVIDIA számára?

Az Intel az elmúlt héten egyezett meg az FTC-vel, így a konkurens vállalatok számos mentőövhöz jutottak a Santa-Clara-i óriáscég ellen vívott harcban. A legrosszabb helyzetben az NVIDIA és a VIA van a PC-s piacon, hiszen a két vállalat nem tud lépést tartani az AMD és az Intel platformszintű terveivel. A ThinkEquity néven bejegyzett brókercég pontosan ezért elemezte az NVIDIA helyzetét, és arra a következtetésre jutottak, hogy a zöldek számára a partnerkapcsolatok kialakítása, vagy egy céggel való egyesülés jelenti a kiutat a jelenlegi helyzetből.

A PC-s elemzők már számtalanszor házasították a VIA-t az NVIDIA-val, de az Intellel kötött licenszszerződések ezt az akciót megakadályozták. Az FTC sikeresen kierőszakolta az eddig köttetett megállapodások felújítását, aminek hatására az érintet cégek anélkül alakíthatnak ki partnerkapcsolatokat, hogy elvesztenék a jogot a licenszelt szabadalmak felhasználására. Krishna Shankar véleménye szerint az NVIDIA számára fontossá vált az x86-tal kapcsolatos licenszek megszerzése, ami akár a VIA Technologies-zel való egyesülés formájában is megtörténhet.

A legfőbb problémát a jövő év első felében bemutatkozó Intel Sandy Bridge és AMD Fusion termékcsaládok jelentik. A ThinkEquity elemzése komolyan boncolgatja a nehéz gazdasági helyzetet, melynek eredményeképpen a főbb piacokon teret veszítenek a drágább notebookok. Ez kifejezetten rossz jövőképp az NVIDIA számára, hiszen egy komplett platform hiányában a GeForce termékek csak a költséges masinákban lelhetők majd fel, ám a vásárlók többsége beéri az olcsóbb, integrált grafikus vezérlővel felszerelt megoldások szolgáltatásaival és teljesítményével. Ez persze nem jelenti azt, hogy a mobil gépekbe szánt MXM modulok forgalmazása leáll, de egyértelmű, hogy a kereslet visszaeshet a jövőben, ami egyáltalán nem lesz majd jó hatással az NVIDIA bevételeire.

Az AMD az elmúlt napokban pontosan a jövőben esedékes változásokról írt. Godfrey Cheng természetesen cáfolta azokat az elemzéseket, amik a diszkrét grafikus kártyák gyors kihalását jósolják, de megerősítette, hogy a Fusion rendszerek grafikus teljesítmény eléri a belépőszintű GPU-k tempóját. Ez természetesen változásokat fog eredményezni a piacon, de a nagyteljesítményű grafikus vezérlők helye biztosított. Persze az elemzések kiemelten figyelik az olcsóbb szegmenseket, hiszen az eladások nagy többsége e szinteken történik.

A VIA helyzete a legérdekesebb. A vállalat csak a megfelelő anyagi háttér hiányában nem tud rálépni rendszerszintű integráció ösvényére, így kénytelenek a saját fejlesztési ütemükben lépkedni. Természetesen az NVIDIA-val való egyesülés komolyan változtatna a PC-s piac alakulásán. A zöldek lényegében licenszekhez jutnának, míg a VIA a financiális gondok felszámolásával egyenesbe jöhetne. Az NVIDIA persze választhat más utat is, aminek hatására a Tegra sikerére alapozhatják a jövőt. Mindenesetre gyorsan kell dönteni, mivel az Intel és az AMD nem fogja bevárni az új kihívókat a platformok versenyében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés