Újra aktív a VGA-piac

Július 12-e piros betűs ünnepként fog bevonulni az NVIDIA naptárába, hiszen a hét elején startoló GeForce GTX 460 újra versenyképes helyzetbe hozta zöldeket a VGA-piacon. Bár HD 5000-es Radeonok 16 milliós eladási adata még így is messze van, az NVIDIA partnerei örülnek az új jövevény fogadtatásának. Persze még csak öt nap telt el a rajt óta, így messze nem lehet tökéletesen felmérni a gazdasági sikert, ám a gyártók szerint a termék iránti igény érezhetően nagy, és ez már önmagában pozitívum a kereskedelmi szinten rendkívül gyengén teljesítő, GF100-as lapkával szerelt Geforce-okhoz képest.

A gyártók számára a legnagyobb problémát a Geforce GTX 465 eladása jelenti. A múlt heti tesztünkből kiderült, hogy termék nagyon gyengén teljesít az árához és a fogyasztásához viszonyítva, és ezt a mára a partnerek sem tagadják. A kereslet hiányára az új GeForce GTX 460 rá is fog tenni egy lapáttal, hiszen ez a termék már versenyképes a közvetlen konkurensként számon tartott Radeonokkal, sőt az ár/érték aránya is nagyon jó. A kereskedőktől származó információk szerint a GeForce GTX 465 és 470 forgalmazása jó eséllyel megszűnik, így a közeljövőben akciók és leárazás várhatók, azaz az NVIDIA partnerei megpróbálnak megszabadulni a felhalmozott készletektől. A nagyobb webáruházakban az árcsökkenés már most megfigyelhető. A GeForce GTX 480 helyzete stabilnak tűnik, ám ősszel ez a modell is lekerülhet a termékskáláról, de ez nagymértékben függ a két darab GF104-es lapkát tartalmazó GeForce megjelenésétől.

A Jetway GeForce GTX 460 sallangmentes doboza
A Jetway GeForce GTX 460 sallangmentes doboza

A GeForce-invázió persze nem áll le, hiszen az eddig bemutatott Geforce GTX 460-as modellek mellé most két új gyártó csatlakozik. A Jetway egy 768 MB-os referenciamodellel jelentkezik, mely 336 CUDA magot és 56 textúrázó csatornát alkalmaz. A tervezők a szokásos 675 MHz-es mag- és az 1350 MHz-es shaderórajelet állították be, a GDDR5 szabványú memórialapkák pedig 3,6 GHz-en ketyegnek. A sallangoktól mentes DirectX 11-gyel kompatibilis kártya 200 dolláros áron kerül a boltokba.

Jetway GeForce GTX 460
Jetway GeForce GTX 460

A PNY rögtön az XLR8 sorozatba tartozó modellel rukkolt elő, mely az 1 GB-os fedélzeti tárral rendelkező GeForce GTX 460 variánsra épül. A 336 darab CUDA mag és 56 textúrázó csatorna természetesen borítékolható, azonban az órajelekről nem derült ki információ, de a vállalat annyit elárult, hogy gyárilag tuningolt versenyző érkezik. A termékről készült kép alapján az NVIDIA referenciakártyája köszön vissza, ami alapvetően nem baj, hiszen a gyári hűtő is megfelelően ellátja a feladatát.

PNY GeForce GTX 460 XRL8
PNY GeForce GTX 460 XRL8

A hét bombameglepetését az Asus okozta. A pletykák szerint Mars II jelzéssel érkezik az új csúcs-GeForce, ami két darab GF100-as lapkát fog egyetlen nyomtatott áramkörre integrálni. A GTX 480 SLI konfigurációnak felfogható megoldás GPU-nként 8+2 fázisú VRM-et használ, a fogyasztása pedig megközelítheti az 550 wattot, amit három darab 8 tűs PCI Express tápcsatlakozón keresztül lehet kiszolgálni.


Ez lenne az Asus Mars II? (forrás: TechPowerUp!) [+]

A termék megjelenéséről nem beszél a gyártó, mivel még nem értékelték ki a legyártott minták eredményeit. Ha zöld utat kap a rendszer, akkor a megszokott 1000 darabos limitálás mellett lehet majd megvásárolni várhatóan jóval 1000 dollár felett.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés