Az NVIDIA közvetve támadja az integrált GPU-k piacát

Az elmúlt héten az NVIDIA aktívan rendezgette sorait a grafikus kártyák OEM piacán, így a GeForce 210-es modellt 310-es jelzéssel látta el. Ezt a változtatást viszont követte egy új termék bejelentése is, mely GeForce 205 néven érhető el a számítógépgyártók számára.

A GeForce 205 az egyik leglassabb diszkrét megoldás lesz a piacon, de a teljesítményhez igazán kedvező ár fog társulni. A DirectX 10.1-es API-t támogató GT218 kódnevű mag a TSMC 40 nm-es gyártósorain készül, és 8 darab aktív stream processzorral rendelkezik. A termék mag- és shader-órajelét a tervezők 589 és 1402 MHz-re állították be, a 64 bites buszon kapcsolódó, 512 MB kapacitású DDR2 memória pedig 1 GHz-en ketyeg.

A PCI Express csatolóba helyezhető kártya egyfajta közvetett válasz az Intel hamarosan megjelenő Core i3 és i5 processzorok integrált GPU-jára, ugyanis az NVIDIA licencproblémák következtében már nem gyárthat lapkakészletet a Santa-Clara-i óriáscég előbb megemlített központi egységeihez. Az elgondolás egyébként jó árazást alkalmazva életképes, hiszen a GeForce 205, ha teljesítményben nem is, de szolgáltatásokban tud annyival többet az Intel megoldásánál, hogy a potenciális vásárlók elgondolkozzanak a beszerzésen. Sőt a termékkel a nem teljes értékű GT218 lapkák is kiszórhatóak, ami további előny a zöldek számára.

A csúcskategóriába érkező Fermi megjelenéséről továbbra sincs hivatalos információ, de a pletykák alapján kell a chipből egy A3-as revízió. Ennek megfelelően leghamarabb februárban lehetséges a start, de belekalkulálva az esetleges problémákat egy tavaszi időpont sem elképzelhetetlen. Ettől függetlenül jó esély van arra, hogy az NVIDIA még a debütálás előtt leleplezi a Fermi – játékosok számára fontos – grafikus képességeit, amihez a GeForce PhysX technológiát alkalmazó Dark Void januári megjelenése jó táptalajt biztosíthat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés