Új driverek grafikus processzorokhoz

Napjainkban olyan sűrűn jelennek meg a grafikus processzorokhoz az illesztőprogramok, hogy az újításokat és a változtatásokat nagyon nehezen lehet csak követni. Ennek megfelelően érdemes egy rövid összefoglalás erejéig elemezni a jelenleg elérhető hivatalos meghajtóprogramok állapotát.

A mai napon megjelent a Catalyst 8.9-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag, amely az összes DirectX 9.0/10/10.1-es API-t támogató Radeon grafikus processzorhoz telepíthető. Az új Display Driver már részben támogatja az OpenGL 3.0 szabványt tíz kiterjesztés implementálásával, további kiterjesztések beépítése a később megjelenő verziókban várható. Ezenkívül a Catalyst Control Centerben már négy GPU-val működő CrossFireX alkalmazása mellett is elérhető az Overdrive funkció, emellett az 1080p felbontású 50 Hz-es HDTV megjelenítési mód mostantól egyénileg konfigurálható. Az alkalmazott DDI (Device Driver Interface) a 10.1-es DirectX szabványnak megfelelő. A részletes dokumentáció az alábbi linken érhető el, a megfelelő illesztőprogramot pedig innen lehet letölteni a használt Windows operációs rendszernek megfelelően.

Frissült az NVIDIA Physx System Software is, amely a minimum 256 MB memóriával rendelkező GeForce 8, 9 és GTX 200 szériás grafikus kártyákat, illetve az AGEIA Physx processzort támogatja. A 8.09.04-es verziószámú, WHQL aláírással rendelkező csomag támogatja a 2.3.x-től megjelent meghajtórutinokat egészen a 2.8.1-es verzióig. A grafikus processzorok fizikai számításra az alábbi programokban foghatók be: 3DMark Vantage, Tom Clancy's Ghost Recon Advanced Warfighter 2, Unreal Tournament 3, Warmonger: Operation Downtown Destruction és az NVIDIA hivatalos technikai demonstrációi. További programok támogatása a jövőben megjelenő csomagokban lehetséges.

WHQL aláírás: a minősítés azt jelenti, hogy az adott illesztőprogram a Windows Hardware Quality Labs által megszabott tesztsorozat folyamán megfelelően vizsgázott. Grafikus kártyák meghajtóinál elsősorban a Microsoft referencia raszterizálójához viszonyuló képminőséget és a driver stabilitását ellenőrzik.

A WHQL aláírással ellátott NVIDIA GeForce driverek a GeForce GTX 200 szériás videokártyákhoz 177.41-es, míg a GeForce 6, 7, 8, 9 szériás termékekhez 175.19-es verziószámmal érhetőek el a Windows XP és Vista operációs rendszerekhez. Az alkalmazott DDI (Device Driver Interface) még nem minden GeForce kártya esetében rendelkezik a 10-es verzióval, így egyes esetekben nem tud minden DirectX 10-es eljárást futtathatni az illesztőprogram. Ez a játékok szempontjából nem jelent problémát, de programfejlesztés esetén gondot jelenthet. Az NVIDIA a sajtóanyagok alapján őszre ígéri a „Big Bang 2” kódnéven emlegetett meghajtó programot, mely már minden bizonnyal teljes OpenGL 3.0 támogatással fog rendelkezni. Emellett számos új funkciót tartalmaz, amely kiterjeszti a GeForce grafikus processzort használó felhasználók lehetőségeit. Pontos információk az újításokról nem ismertek, de feltételezhetően Physx SLI támogatás és teljesítményoptimalizációk várhatóak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés