A Texas Instruments kihátrál az ultramobil eszközök piacáról - frissítve!

A Texas Instruments érdekes bejelentést tett, hiszen a cég olyan területről hátrál ki, ahova sokan betörni szeretnének. A bejelentés értelmében a Texas Instruments kevésbé koncentrál az okostelefonok és a tabletek szegmensébe szánt lapkákra, ugyanis az itt elérhető profitrátát túl alacsonynak tartják, és a növekedés sem olyan dinamikus, mint pár éve. Az érkező és az aktuális OMAP platformokról persze nem feledkezik meg a cég, így megnyugtatta a partnereit, hogy továbbra is gondoskodnak a terméktámogatásról, csupán a később érkező újabb platformok fejlesztésénél kevésbé koncentrálnak majd az okostelefonok és a tabletek igényeire.

A Texas Instruments OMAP platformjai egyébként kifejezetten kedveltek az ultramobil piacon, így például a tartalomszolgáltatásra gyúró tabletek, mint az Amazon, a Barnes & Noble, a Kobo és a BlackBerry megoldásai OMAP rendszerre építenek. Ezt még rengeteg okostelefon egészíti ki, köztük a Galaxy Nexus, vagyis az eladásokkal nem lehet gond. A probléma alapvetően ott keletkezik, hogy a legnagyobb projektekben, amelyek például a felsorolt cégek termékei, nem éppen a megfelelő áron kerülnek eladásra a SoC-ok, vagyis a mennyiségi előnyt ellensúlyozza az, hogy egy-egy dizájn megnyeréséért brutális harc folyik a SoC-ot fejlesztő cégek között, és jellemzően az alacsony ár dönt. Ez egy gyilkos árverseny, így ha nagyon fontos a piaci részesedés növelése, akkor megfontolják a cégek az előállítási költség alatti értékesítést is, ami nem éppen egy haszonorientált lépés. Ezt persze csak végső esetben érdemes mérlegelni, de az egymás alá licitálás kényszere jellemzően minimalizálja a profitot. A Texas Instruments láthatóan ebben nagyon jó volt, hiszen a legtöbb nagy projektbe sikerült bekerülniük, de ennek komoly ára volt.

Nagyobb gondot jelent azonban, hogy az okostelefonok mára kivégezték a hagyományos készülékek piacát, ahol a Texas Instruments komoly részesedést birtokolt, így a wireless divízió egy ideje már nem aranybánya, ami nyilván szerepet játszott a cég döntésében. Az okostelefonok piacának nagy részét pedig az Apple és a Samsung birtokolja, és mindkét vállalat saját lapkát fejleszt, amelyek használatát nyilván előnyben részesítik. Mivel a Texas Instruments bevételének és nyereségének nagy részét úgyis a mikrokontrollerek, a DSP-k és a beágyazott rendszerekbe szánt platformok teszik ki, így az ultramobil szegmens csak addig volt értékes, amíg robbanásszerűen növekedett a piac.

Az OMAP platformra épülő termékekkel rendelkező felhasználóknak természetesen nem kell kétségbe esni. A Texas Instruments döntésétől nem fognak hátrányt szenvedni, mivel az eddig eladott, és a később érkező termékeket továbbra is támogatni fogja a cég.

Kiegészítés: A hír megjelenését követően a Texas Instruments szóvivője felkeresett minket és elmondta, hogy a média félreértelmezte a befektetői konferencián elhangzott bejelentéseket. A vállalat csupán a mikrokontrollerek, a DSP-k és a beágyazott rendszerek piacára szánt fejlesztéseket szeretnék erősíteni, de ez egyáltalán nem egyenlő azzal, hogy kihátrálnának az ultramobil termékek szegmenséből, amely hír az online sajtóban az elmúlt nap folyamán átfutott. A cég elmondta, hogy az ötödik generációs OMAP platformot már szállítják a partnereknek, és minden a tervek szerint halad a fejlesztéssel, melyre az első ultramobil termékek a következő év elején érkeznek meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés