A Barnes & Noble is frissíti tabletkínálatát

A Barnes & Noble az Amazon közvetlen konkurensének tekinthető a tartalomszolgáltatást előtérbe helyező táblagépek piacán, így az új Kindle tablettrió után nem meglepő, hogy a Nook Tablet is frissül. A korábbi esztendőben megjelent modellt a Nook HD és HD+ megoldások váltják le, vagyis a cég ezúttal két masinát is bevezet, így jobban le tudják majd fedni a piaci igényeket.

A tabletekben a SoC szerepét egy Texas Instruments OMAP4 variáns tölti be, egészen pontosan az OMAP4470-es lapka, mely két darab ARM Cortex-A9-es architektúrára épülő processzormaggal rendelkezik. A számításigényes grafikai munkáról PowerVR SGX 544-es IGP gondoskodik, mely komoly terhelés nélkül lekapcsol, és átadja a munkát a jóval kevesebbet fogyasztó dedikált 2D-s magnak, mely a Vivante technológiájára épít. A rendszermemória mérete mindkét masina esetében 1 GB lesz, ami tulajdonképpen ma már alapnak számít.

Barnes & Noble Nook HD
Barnes & Noble Nook HD

A különbségek tekintetében a Nook HD lesz a fizikailag kisebb modell, így 7 colos érintőkijelzővel dolgozik, melynek natív felbontása 1440x900 pixel. A méretek tekintetében a termék 194,4 x 127,1 x 11 mm-es kiterjedésű és 315 grammot nyom a mérlegen. A processzormagok 1,3 GHz-es órajelen ketyegnek, ami megfelelő sebességet kínál, de ha ez nem lenne elég, akkor választható a nagyobbik Nook HD+ jelzésű modell, mely 1,5 GHz-en dolgozik. Utóbbi megoldás már 9 hüvelykes, 1920x1280 pixeles felbontású, érintésre érzékeny kijelzővel operál, 515 grammos tömeggel rendelkezik, és 240,3 x 162,8 x 11,4 mm-t szakít ki a térből. A kijelzők egyébként IPS panelt használnak, így a széles betekintési szögek, illetve a jó minőségű színmegjelenítés biztosított.

Barnes & Noble Nook HD+
Barnes & Noble Nook HD+

Az adattárolós szempontjából is eltérő a két tablet. A kisebbik verzió 8 vagy 16, míg a nagyobbik 16 vagy 32 GB-os NAND flash tárolóval rendelhető. Hatalmas előny azonban a közvetlen konkurensekkel szemben a microSD szabványú memóriakártyákat fogadó kártyaolvasó, mellyel a választott kapacitású modell további 32 GB-os tárhellyel egészíthető ki. Természetesen mindkét termék esetében alapfelszereltség az IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi és a Bluetooth modul, a micro USB port, valamint a sztereó hangrendszer és a 3,5 mm-es jack kimenet is. A HDMI-ről sem kell lemondani, így a tableteken tárolt filmek akár a tévén is lejátszhatók. Az akkumulátor mindkét masina esetében 9 óráig bírja a strapát videók lejátszása mellett, és valamivel több, mint 10 óráig alkalmasak könyvolvasásra. Ezt a kisebbik modell esetében egy 4050, míg a nagyobbiknál egy 6000 mAh-s akkumulátor teszi lehetővé.

A szolgáltatások tekintetében a Barnes & Noble természetesen gondoskodik a megszokott tartalmak eléréséről, továbbá a telepített Android operációs rendszer is speciális változat, a Nook HD és HD+ igényeihez igazítva. Szokás szerint a tabletek könyvolvasók is egyben, így a vállalat minden korábban ismert funkciót és piacteret felkínál az újdonság esetében is.

A Nook HD a 8 és 16 GB-os tárkapacitástól függően rendre 199 és 229 dolláros áron érhető el, fehér (snow) és szürke (smoke) színben. A Nook HD+ 16 GB-os verziójáért 269, míg a 32 GB-os modellért 299 dollárt kér a Barnes & Noble. Mindkét termék november elsejétől lesz kapható, így addig a vállalat csak előrendeléseket vesz fel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés