Hirdetés

Tesztpadon a Virtu

A LucidLogix Virtu néven érkező elképzeléséről már korábban beszámoltunk, ám most konkrét eredmények is érkeztek. Az Anandtech letesztelt egy Sandy Bridge processzorral felszerelt H67-es alaplapot, amibe egy GeForce GTX 460 illetve egy Radeon HD 6970 került. A Virtu gyakorlatilag egy virtualizációs szoftver, ami elemzi az API-val kapcsolatos rendszerhívásokat, és azokat a megfelelő GPU-n futtatja. A feldolgozott képkocka minden esetben az integrált grafikus mag képpufferébe kerül, ahonnan egyenesen a monitorra vezet az út.

A rendszer teljes vezérlése szoftveres, vagyis állandó fejlesztésre szorul, de a legtöbb ilyen jellegű megoldás hasonlóan működik. A Virtu az alkalmazásokat profilozza a biztosabb működés érdekében. A vállalat elmondta, hogy a legnépszerűbb játékokhoz biztos lesz profil, és az adatbázis folyamatosan bővül a megjelenő programokkal vagy játékokkal. A virtualizációs driver jelenleg az összes Sandy Bridge processzort támogatja az IGP-t kezelő vezérlőlapkákkal egyetemben. A grafikus kártya esetében a GeForce 200, 400 és 500, valamint a Radeon HD 4000, 5000 és 6000 sorozat esetében van biztosítva a működés. Természetesen támogatás állandóan bővül, amint érkezik egy-két új termék. A LucidLogix szoftverének licenszelését az alaplapgyártók végzik, vagyis a rendszerért a vállalat licenszdíjat szed, így a felhasználónak csak a megfelelő termék megvásárlására van szükséges és használható lesz az alkalmazás.

A Virtu működése
A Virtu működése [+]

Fontos megjegyezni, hogy a Virtu még nincs teljesen kész, így az Anandtech tesztje nem a végleges állapotot tükrözi, de előzetesnek megfelel. A játékok esetében a Virtu használata nélkül mindkét tesztelt grafikus kártya gyorsabb volt. A sebességcsökkenés annak tudható be, hogy a képpuffer tartalmát a VGA memóriájából át kell másolni az IGP memóriájába, ami természetesen időveszteség, és ez a jövőben sem fog javulni, hiszen erre a folyamatra szükség van. Az IGP használatánál nem érzékelhető változás, vagyis a Virtu tökéletesen kezeli Quick Sync Video technológiát. Ez természetesen nem meglepő, hiszen a VGA ezen a ponton nincs használatban, vagyis a rendszer úgy működik, mintha nem is tartalmazna diszkrét kártyát.

Az Anandtech egy harmadik tesztet is bevetett, melyen az IGP és a VGA párhuzamosan volt terhelve. Ez az elgondolás nagyon nem tetszett a Virtu technológiájának. A játék esetében átlagos lassulás volt tapasztalható, ám a Quick Sync Video teljesítménye jelentősen visszaesett. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a CPU harmadszintű gyorsítótárán belül az IGP és a processzormagok akadályozták egymás munkáját, ami nem tett jót a sebességnek.

Természetesen a fogyasztás vizsgálata az egyik legfontosabb tényező a Virtu esetében, hiszen a technológia egyik alapja, hogy csökkenjen a teljes rendszer energiaigénye a VGA lekapcsolásával. Ezen a ponton nem valami hatékony az elképzelés. A VGA-k sajnos nem kapcsoltak le teljesen, vagyis a fogyasztás csak kismértékben javult. Ez lehet szoftveres eredetű gond is, amit mindenképpen meg kell oldani az új driverekben, hiszen az elgondolás jelenleg pont ott nem működik jól, ahol alapvetően szükséges lenne.

A LucidLogix a tervek szerint havonta fogja frissíteni a Virtu szoftvert, és erre természetesen szükség is lesz a programok profilozása végett. A fenti teszt alapján persze nem érdemes ítélni, mert bevallottan nincs kész a driver, így a végleges verzió tartalmazhat fontos javításokat, illetve újításokat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés