Tesztpadon a kétmagos VIA Nano

A VIA még a Computexen mutatta be az első kétmagos Nano processzorát, mely konkrétan egy 65 nm-es eljáráson készült tesztmodell volt. A vállalat hangsúlyozta, hogy a végleges termék már nem ilyen adottságokkal rendelkezik, csak a teljesítmény fog megegyezni. A nyár végén kiderült, hogy a bérgyártó szerepét a TSMC fogja betölteni, így a következő év elején érkező Nano DC processzor a 40 nm-es LP gyártósorokon fog készülni. A fejlesztés a terveknek megfelelően halad, így a cég minden bizonnyal tartani tudja az első negyedévre tervezett startot. Ennek örömére a bit-tech.net közelebbről is megvizsgálhatta az érkező platform előzetes mintáját. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a tesztrendszer csak egy fejlesztői megoldás, vagyis a végleges termék nem így fog kinézni. Az alaplapban található processzor még mindig 65 nm-es technológián készül, így a tényleges CPU kisebb lesz, ám a cég úgy állította be a tesztpéldányt, hogy a sebesség megegyezzen az érkező platformmal, ennek megfelelően a linkelt teszt a teljesítmény szempontjából hitelesnek tekinthető.

A VIA új platformja
A VIA új platformja (forrás: bit-tech.net) [+]

Az információk szerint az új kétmagos VIA processzor két darab Nano 3000-es magot tartalmaz egyetlen lapkába integrálva. A CPU a korábbi megoldásokhoz hasonlóan NanoBGA2 tokozást használ, vagyis az alaplapokat nem kell áttervezni az extra mag hozzáadása miatt. Az üresjárati fogyasztás 500 mW lesz, míg az aktív terhelés melletti TDP érték 20 watt alatt marad, ám itt még nincs konkrét specifikáció. A lapkakészlet szerepét a korábban bemutatott VN1000 töltheti be a VT8261-es déli vezérlőhíd társaságában. Ennek köszönhetően a két darab processzormag a 800 MHz-es VIA C4-es buszon kommunikál. Ez alapvetően nem a legjobb megoldás és a modern többmagos rendszerek nem is ilyen elven működnek, de a megcélzott piacokon valószínűleg nem lesz komoly hátrány a rendszerbusz nem túl acélos teljesítménye.

A teszt alapján kiderül, hogy az 1,8 GHz-es órajelen működő Nano DC kikap ugyan az Intel Core 2 Duo SU7300-tól, de az Atom D330-at könnyedén elintézi. Alapvetően ez a szint nem rossz, ám a bit-tech.net szerint a drivereken még dolgozni kell, mert a videolejátszás gyorsításával és a játékok futtatásával még gondok vannak. Esetlegesen érdemes lenne együttműködni a problémás programok fejlesztőivel a jobb támogatás érdekében. Arra sajnos nagyon nehéz válaszolni, hogy mire lesz elég a Nano DC, hiszen közel azonos időben startol az AMD Fusion rendszerével, vagyis rögtön egy meglehetősen kemény konkurenciát kap. Az mindenképpen számottevő előrelépés, hogy a VIA fejlődik a maga tempójában, és a TSMC-vel kialakított partneri viszony még jól jöhet, hiszen olyan gyártástechnológiák vállnak elérhetővé, amiről a vállalat korábban nem is álmodhatott. A 2011-es év tehát nagy lépcső lehet a felzárkózás szempontjából, és ezt tudják a mérnökök is, hiszen gőzerővel készül a négymagos Nano, és egy új vezérlőlapka is, ami már DirectX 11-es támogatást biztosít.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés