Brutálisan erős lesz az új Exynos

Szeptember végén számoltunk be arról, hogy a Samsung elsőként készített 32 nm-es SoC-ot. Az Exynos 4212 az idén februárban bejelentett Exynos 4210 továbbfejlesztésének tekinthető, hiszen az új gate first HKMG eljárást kamatoztató gyártástechnológiával gyorsabb és kevesebbet fogyasztó lapka került elő a dél-koreai óriáscég műhelyéből. A fejlesztések azonban nem állnak le, így érkezik az Exynos 4412 jelzésű SoC, mely ugyanazokra az 1,5 GHz-en üzemelő ARM Cortex-A9-es magokra épít, mint az előd, de ezek száma megduplázódik, vagyis az új lapka már négymagos megoldás lesz.

A processzormagok megduplázásával már számottevő előrelépés történik a teljesítmény terén, de a pletykák szerint a Samsung az eddig alkalmazott ARM Mali-400-as grafikus magot is lecseréli. Sajnos az utód személye még kérdéses. A pletykák szerint az ARM Mali-T604 a legesélyesebb opció, hiszen ez az IGP támogatja a DirectX 11-es API-t is, ami a Samsung számára fontos lehet a Windows 8 operációs rendszer megjelenésével. Ettől függetlenül van némi esélye egy PowerVR IGP-nek is, mivel a dél-koreai óriáscég az ARM és az Imagination Technologies grafikus fejlesztéseinek felhasználására is vásárolt jogot. Jelen pillanatban a legvalószínűbb opció, hogy a Samsung marad még az ARM megoldásánál, és az Imagination Technologies fejlesztési közül a Rogue kódnéven futó hatodik generációs PowerVR IGP-re pályáznak. Erről sajnos csak annyit lehet tudni, hogy készül.

A Samsung Exynos 4412 jelzésű SoC 2012-ben kerülhet leghamarabb kereskedelmi forgalomba. Azt nem tudni, hogy milyen termék épül majd rá, de az újdonság felhasználható tabletbe, netbookba, vagy csúcskategóriás okostelefonba. A Samsung szintén fejleszti az Exynos termékcsalád új generációját, mely a processzor oldaláról az ARM Big.Little koncepciójára épít.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés