Elsőként készített 32 nm-es SoC-ot a Samsung

A Samsung idén februárban jelentette be az Exynos 4210-es jelzésű terméket, mely akkor a vállalat csúcsmodellje volt a mobil SoC-ok piacán, és a Samsung Galaxy S II aktívan kamatoztatja is a tudását, de kétségtelen, hogy már messze nem számít a leggyorsabb megoldásnak. Éppen ezért a vállalat bejelentette az utódot, mely az Exynos 4212 jelzést viseli, és ez az első SoC, ami 32 nm-es gyártástechnológiával készül, méghozzá gate first HKMG eljárással. Az új lapka ennek megfelelően 30%-kal kevesebbet fogyaszt, mint elődje, így elképesztően energiahatékony megoldás lesz.

Az Exynos 4212 továbbra is két darab ARM Cortex-A9-es processzormagot használ, ám ezek már 1,5 GHz-es órajelen üzemelnek. A Samsung szerint ez 25%-kal magasabb teljesítményt jelent az elődhöz viszonyítva, továbbá a vállalat kiemelte, hogy az IGP oldaláról 50%-os gyorsulás várható. Mint ismeretes az Exynos 4210 egy ARM Mali-400-as grafikus magot használt, és nagyon valószínű, hogy az új lapkában is ez az IGP kap szerepet, ám a gyártástechnológiai fejlődésnek köszönhetően jelentősen magasabb órajelen üzemeltethető. A lapka támogatni fogja a Full HD felbontású videók gyorsítását, amihez a HDMI 1.4-es interfész kezelése is jár. Az adattárolást NAND flash vagy moviNAND memóriára lehet bízni, a rendszermemória pedig az LPDDR2, a DDR2, vagy a DDR3 szabványra épülhet. Természetesen nem marad ki a dedikált képfeldolgozó processzor sem.

A Samsung Exynos 4212 végső mintái hamarosan elkészülnek, így Dél-Koreában már az ünnepek előtt piacra dobható a Samsung Galaxy S II LTE HD névre keresztelt okostelefon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés