Saját processzorokat tervez Oroszország

Oroszország komoly döntésre szánta el magát, miután Vladimir Putin, az ország elnöke bejelentette, hogy felgyorsítják a saját processzor tervezésére vonatkozó terveiket. Ezek már régóta léteznek, de egyelőre nem részesültek kiemelt kormányzati támogatásban, viszont az NSA-botrány után Oroszország nem tud megbízni az AMD és az Intel processzorokban, így a kormányzati területeken ezeket saját fejlesztésű lapkára cserélik.

Hirdetés

A tervezetben a Baikal M és Baikal M/S kódnevű projektek szerepelnek, melyek fejlesztését az orosz kormány a szuperszámítógépek építésében jártas T-Platforms tapasztalatára bízza. Annyit már tudni lehet, hogy mindkét lapka ARM Cortex-A57-es processzormagokat használ, azaz ARMv8 architektúrára épülnek, de ennél több részlet még nem derült ki. Ismert még, hogy a két opció közül az egyik a hagyományos PC-ket, míg a másik modell a mikroszervereket célozza meg, de azt már nem tudni, hogy az említett kódnevek közül melyik nevez az előbbi és melyik az utóbbi piacra.


Vladimir Putin (forrás: Business Insider)

Az orosz kormánynak kiemelten jól jön az ARM erős támadása a szerverpiacra vonatkozóan is, így a szoftverek átírásával járó költségek kedvezőbbek lesznek. Az AMD és az Intel számára fentebb részletezett terv kellemetlen, hiszen évente 1,3 milliárd dollártól eshetnek el, ugyanis Oroszország nagyjából hétszázezer PC-t és háromszázezer szervert szokott rendelni. A Baikal lapkák mellett ezekre a kormánynak már nem lesz szüksége. Persze az ARM számára a megbeszélt licencet majd ki kell fizetniük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés