Saját hardverekre hajt az Amazon?

Az Amazon az elmúlt hetekben nagyon érdekes intézkedéseket hajtott végre. A vállalat sorra szerződteti a parkolópályára állt Calxeda mérnökeit, ami arra utalhat, hogy saját hardvert is építhetnek a jövőben. Az ARM tipikusan egy olyan ökoszisztéma, ami rendkívüli szabadságot nyújt a szerverpiac számára, így gyakorlatilag kellő tőke birtokában bárki képes ARMv8-as processzort tervezni. A felvevőpiac jelentős részét képviselő Facebook, Google, Amazon, és még mások korábban is megfogalmaztak olyan igényeket, melyeket a kereskedelmi forgalomba szánt lapkák nem igazán szolgálnak ki. A fő profil minden szerverpiacra tervező processzorgyártónál a tömegek kiszolgálása általános fejlesztésekkel.

A nagy megrendelők számára azonban abszolút reális alternatíva lehet saját maguknak megoldani a hardverek tervezését. Ennek előnye, hogy maximálisan az igényekre lehet tervezni az egész rendszert, viszont a hardver és különösen a szerverprocesszorok tervezése kockázatokat is rejt. Az ARM által kigondolt ökoszisztéma nagyon sokat segít, hiszen a tervezés egy részét átvállalják, de a licencelt technológiákból akkor is össze kell rakni a lapkát, majd azt valamely bérgyártóval le is kell gyártatni. Az biztos, hogy a specifikus hardver jobb a tömegpiacra szánt opciónál, de ennek elkészítése jelentős pénzmennyiség, tehát az Amazon számára is a legfőbb kérdés, hogy a saját tervezésű processzorokkal nyert előny megéri-e a befektetést. Hivatalos bejelentés ezzel kapcsolatban még nincs, de a Calxeda mérnökei nyilván nem szoftvert programozni mennek a céghez, illetve az Amazon Web Services számos olyan állást hirdetet meg, melyekben hardveres szakembereket keresnek, többek között szilícium gyártástechnológiákban jártas vezetőt is.

A piacon lényegében minden olyan technológia licencelhető, ami segít az Amazon számára szerverprocesszort fejleszteni, így a vállalat a kockázatokat mérlegelve belevetheti magát a saját hardverek gyártásába, amelyeket nyilván a saját platformjaikhoz használnak majd fel. Ez persze csak hosszabb távon fog megtérülni, de az ARM ökoszisztéma mellett a legnagyobb kockázati tényezők eltűnnek, így reális alternatívává válik, hogy bárki tervezhessen magának megfelelő hardvert. Különösen érdekes lesz látni a Facebook és a Google törekvéseit is, hiszen egyik cég sem zárkózik el attól, hogy a jövőben saját processzorokat készítsenek az egyedi igényeiknek megfelelően.

A mikroszerverek piacára nevező Intel és AMD számára a fenti irány nem túl kedvező, de nem is annyira rossz. Az AMD mára kialakított egy olyan divíziót, melyben bárkinek képesek egyedi lapkákat tervezni, mindez csak megegyezés kérdése. Az Intel számára ez már zűrösebb ügy, hiszen abszolút nincsenek berendezkedve az efféle piaci igényekre, de korábban már mondták, hogy a nagyobb megrendelők fontosabb speciális követeléseit megpróbálják kiszolgálni a tömegpiacra szánt lapkákkal, és ha ez sem elég, akkor megfelelő nagy rendelési tétel mellett kisebb módosításokra még hajlandók. A Santa Clara-i óriáscég számára viszont a bérgyártás az a terület, ahol hasznot húzhatnak a piac esetleges átalakulásából, hiszen minden újonc processzortervező valahol le fogja gyártatni az adott lapkát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés