Az IBM közelebb került az emberi agy digitális lemásolásához

Az IBM bejelentette, hogy elkészült a TrueNorth nevű lapka, amely a vállalat emberi agy lemásolására vonatkozó kutatásában komoly áttörés, hiszen 4096 darab független neuroszinaptikus mag található benne, ami 1 millió programozható neuront, illetve 256 millió szinapszist eredményez. Az 5,4 milliárd tranzisztorból álló termék a Samsung 28 nm-es gyártástechnológiájára épít, és az IBM adatai szerint a maximális fogyasztása mindössze 72 milliwatt, és a teljesítményt figyelembe véve a TrueNorth 176 ezerszer hatékonyabb bármilyen ma kapható, hagyományos processzornál.

Az emberi és persze az állati agy vizsgálata természetesen nem újdonság. Széleskörűen ismert tény, hogy az agy az eddig ismert leghatékonyabb feldolgozó egység, vagy számítógépes értelemben elemezve processzor. Igaz, hogy szerves eredetű, de a neuronok sebessége pár tíz hertz, miközben az agy fogyasztása 20 watt. Ehhez képest a digitális áramkörök jóval nagyobb órajelen üzemelnek, viszont a számítási teljesítményük és az energiahatékonyságuk messze elmarad az emberi agy képességeitől. Az IBM hat éve elindított SyNAPSE projektje gyakorlatilag arra szolgál, hogy digitális formában lemásoljuk az agyat, remélhetőleg megértve azt is, hogy mitől ennyire hatékony.

IBM TrueNorth
IBM TrueNorth [+]

Az IBM egyébként 2011-ben már elkészített egy 256 darab neuronból álló prototípust, de ez inkább csak egy kísérlet volt, ami viszont egyértelműen irányt mutatott a TrueNorth felé. A projekt része a Corelet nyelv is, ami tulajdonképpen a neuromorfikus processzorok programozását segíti. A lapkáról a vállalat mélyebben is beszélt, így az is kiderült, hogy a független neuroszinaptikus magok 256 axont fogadnak és 256 neuront közvetítenek. Ez digitális szintre lefordítva rendre 256 bemenetet és 256 kimenetet jelent, illetve a magokban van még SRAM memória is a feldolgozásra váró adatok tárolására. A neuroszinaptikus magok belső hálózaton keresztül kapcsolódnak egymáshoz, továbbá egy neuroszinaptikus mag a neuronokat maximum 255 csomópontra lévő magokhoz továbbíthatja. Mindemellett a TrueNorth lapkák akár egymással is összefűzhetők. Az IBM már épített is egy 16 terméket befogó alaplapot, amely 16 millió programozható neuront, illetve 4 milliárd szinapszist eredményez.

16 darab IBM TrueNorth összekapcsolva
16 darab IBM TrueNorth összekapcsolva

Az IBM a programozók számára készített egy Compass nevű szimulátort, amellyel tesztelhetők a Corelet nyelven írt programok, anélkül, hogy szükség lenne a TrueNorth lapkára. Ez persze csupán a működés ellenőrzésére szolgál, hiszen maga a fizikai dizájn adja a sebességet és az energiahatékonyságot, tehát szimulátorral ennek a közelébe nem lehet majd kerülni. A TrueNorth viszont technikailag egy kész termék, amely akár kereskedelmi forgalomban is bevethető. Elsődlegesen segédprocesszorként lehet rá számítani, ott viszont nagyon, hiszen több területen is sokkal hatékonyabb, mint a mai rendszerek – ideértve a szenzor- és képi adatok feldolgozását, a mesterséges intelligenciát. Mindemellett minden olyan területre jó még, ahol az emberi agy működését szoftverből próbálják meg szimulálni a mai architektúrákon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés