A Qualcomm Atheros is elkészült IEEE 802.11ac szabványú Wi-Fi chipjeivel

Az IEEE 802.11ac Wi-Fi szabványt a CES-en mutatták be először, karöltve a Broadcommal, mely elsőként fejlesztette ki az erre épülő hardveres megoldásait. Az egyelőre draft specifikációjú "ac" szabvány végleges változata a jelenleg használt, maximum 450 Mbps (4x4 esetén 600 Mbps) adatátviteli teljesítményre képes IEEE 802.11n szabványt váltja le előreláthatóan 2012 végén, vagy legkésőbb 2013 elején. Az IEEE 802.11ac az 5 GHz-es frekvenciát használva a jelenlegi szabványnál jóval nagyobb, gigabites átviteli sebesség elérését teszi lehetővé nagyobb lefedettség mellett. A szabvány leírása szerint az elérhető maximális teljesítmény 6,93 Gbps, amit szélesebb frekvenciasáv (80 és 160 MHz-es csatornák) és több stream (akár 8 darab) összenyalábolásával érnek el.

A Broadcom után a Qualcomm Atheros-on a sor, hogy csatlakozzon az "ac" szabványt támogatók sorába, ennek megfelelően pedig négy különböző piaci szegmensbe nem kevesebb, mint hat új terméket mutatott be a napokban.

A mobil alkalmazások piacára a WCN3680 chipet szánják, mely magától értetődően kompatibilis a Qualcomm Snapdragon SoC-okkal, kifejezetten az új S4 modellekkel, és lábkompatibilis a gyártó korábbi IEEE 802.11n megoldásaival is. A WCN3680 egy FM-vevővel és Bluetooth-szal kombinált wireless chip, mely visszafelé kompatibilis a korábbi Wi-Fi szabványokkal (IEEE 802.11b/g/n) is. Ez a megoldás a legegyszerűbb antennakiépítést alkalmazó 1x1-es eszköz, ami ebből adódóan maximum 433Mbps átviteli tempó megvalósítására alkalmas, hasonlóan a Broadcom BCM43516 chipjéhez, mely pontosan ugyanezt a piacot célozza meg.

A következő két termék a QCA9860 és QCA9862, melyek a szórakoztató és hordozható elektronikai szegmens számára fejlesztettek ki. Utóbbi modell kettő, előbbi pedig már három stream megvalósítására képes, így az átviteli sebesség 1,3 Gbps-ig skálázódhat. Mindkét modell kompatibilis a régebbi Wi-Fi szabványokkal, ezen felül Wi-Fi Display és Wi-Fi Direct képességgel egyaránt rendelkeznek, valamint a chipek Bluetooth 4.0-s adapterként is funkcionálnak.

Az otthoni hálózatok számára a Qualcomm két megoldást szállít, de a QCA9880 (3x3 MIMO) és QCA9882 (2x2 MIMO) termékek esetében nem kliens oldali megoldásokról van szó, hanem a következő generációs útválasztókról és hozzáférési pontokról. Mindkét modell támogatja a szimultán kétsávos működést, azaz az 5 GHz-es sávban üzemelő IEEE 802.11ac mellett a 2,4 GHz-es sávban IEEE 802.11n kompatibilis hálózatot is képes megvalósítani.

Az utolsó két modell (QCA9890 és QCA9892) vállalati piacra szánt termékek, de képességeiket tekintve nagyban hasonlítanak az otthoni szegmensbe szánt chipekre, azzal a különbséggel, hogy az épületeken belüli használhatóságon még tovább javítottak.

A Qualcomm a következő negyedévben kezdi meg a mintapéldányok szállítását a partnerei részére, de a február 27-én kezdődő Mobile World Congress-en már előzetesen megtekinthető, hogy a gyakorlatban mire lesznek képesek az új termékek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés