Netgear R6300 802.11ac router – vezeték nélküli kapcsolat gigabit felett

Hosszabb idő után újabb nagy ugrás előtt áll a vezeték nélküli hálózatok sebessége, ugyanis küszöbön az IEEE 802.11ac szabvány, amelynek első fecskéi idén már el is kezdtek szállingózni. A Netgear is büszkén jelentette be a napokban első ac kompatibilis Wi-Fi routerét, az R6300-at, amely a gyártó állítása szerint akár háromszor gyorsabb adatátvitelre képes, mint a mai n-es eszközök.


[+]

Pontos technikai információkat nem árult el a gyártó, csupán annyit, hogy a routerben 128 MB RAM található, a vezeték nélküli kommunikációért pedig egy Broadcom 5G WiFi IEEE 802.11ac vezérlő felel, amely természetesen a 802.11a/b/g/n szabványokkal visszafelé teljes mértékben kompatibilis. Az R6300 2,4 GHz-en 450 Mbps-os, 5 GHz-en pedig akár 1300 Mbps-os sebességet is elérhet, ezek persze olyan elméleti maximumok, amelyek valós környezetben szinte soha nem fordulnak elő. Ettől függetlenül van bőven sávszélesség, amiből a különböző zavaró tényezők miatt lehet veszíteni; a sajtóközlemény szerint egy átlagos családi házat olyan térerővel lát el a berendezés, hogy a nagyfelbontású videók folyamatos sugárzása a lakás távolabbi részeibe sem lehet gond.


[+]

A dizájnos szerkezet a trendeknek megfelelően beépített antennákkal rendelkezik, és a 2,4 GHz-es sebességből arra lehet következtetni, hogy 3x3-as MIMO-val operál a router. Négy darab Ethernet portja természetesen gigabites, valamint két USB port is sorakozik rajta, ezek egyidejűleg például egy külső adattárolóval és egy nyomtatóval is megbirkóznak. Szolgáltatásokban sincs hiány, WPS-től a DLNA-n át az AirPrint-ig minden elvárható megoldást támogat. Szoftvere is fejlett, a forgalom és a látogatott oldalak a legkülönfélébb eszközökről monitorozható és szűrhető, ezzel is óvva a gyermekeket a káros tartalmaktól. Szintén jól jöhet, hogy a Wi-Fi hálózat egyetlen gombnyomással letiltható és újraindítható.

A Netgear R6300 802.11ac router megjelenése májusban várható, vételára 199,99 dollár lesz, vagyis hasonló árcédulával érkezik, mint a jelenleg is kapható, komolyabb n-es útválasztók. Már csak a támogatott eszközök tömeges elterjedése várat magára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés