D-Link Wireless N Powerline Gigabit router – semmi nem maradt ki?

A D-Link bejelentett egy olyan gigabites routert, mely vezeték nélküli kommunikáció mellett Powerline adapterként is funkcionál, vagyis kiegészítő nélkül képes kapcsolatot létesíteni az otthoni elektromos hálózatra kötött más Powerline adapterekkel. A gyártó azt állítja, hogy ezzel a hibrid megoldással az otthoni, illetve a kisebb irodai környezetet tökéletesen le tud fedni, és nem alakulnak ki az épületen belül olyan foltok, ahol esetleg a Wi-Fi jel használhatatlan gyengesége miatt körülményes kábelezés nélkül elérhetetlen lenne a hálózat.


[+]

A DHP-1565 jelzésű termékben a vezeték nélküli hálózati kapcsolatért egy 300 Mbps-os, N-es Wi-Fi modul felel, amit kiegészít a maximum 500 Mbps-os adatátvitelre képes Powerline részleg. Ennek sebessége persze jelentősen függ az adott elektromos hálózat sajátosságaitól, és az arra kapcsolt fogyasztók esetleges zavaró hatásától, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ebből a névleges sávszélességből még a legszerencsétlenebb esetben is marad elég például egy HD videó zökkenőmentes streameléséhez. A router Powerline adottsága első pillantásra talán nem egyértelmű, erről egyedül a hátlapi tápcsatlakozó árulkodik.


[+]

A D-Link a sebesség mellett a takarékos üzemelést is szem előtt tartja, ennek elérése érdekében számos trükköt bevetettek. Például a DHP-1565 esetében a beépített WLAN Scheduler segítségével előre beállíthatók olyan időszakok, amikor a vezeték nélküli adapter teljesen kikapcsolható, mert tudjuk, hogy azokon a napokon vagy napszakokban (legálisan) úgy sem használja őket senki. Emellett a vezetékes részleg is ott spórol, ahol csak tud: a Powerline adapter (csakúgy, mint az Ethernet portok) lekapcsol, ha nem észlel aktivitást az elektromos hálózaton, valamint az Ethernet aljzatok automatikusan érzékelik a csatlakoztatott kábelek hosszát, így mindig csak annyi árammal hajtják meg őket, amennyire éppen szükség van a stabil kommunikáció érdekében.

A D-Link Wireless N Powerline Gigabit router (DHP-1565) vételára 130 angol font.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés