Problémák az AM3-as processzorok DDR3 támogatásával - frissítve!

Alighogy elstartoltak az AMD DDR3-as memóriákat is kezelni képes, AM3-as tokozású processzorai, máris feltűnt egy probléma, ami a beépített memóriavezérlővel kapcsolatos. Ez továbbra is 128 bites (ganged) interfészen keresztül kapcsolódik a memóriamodulokhoz, ami az első generációs Phenomoknál alkalmazott módon kettéválasztható (unganged). Az így kapott két 64 bites sávon keresztül, külön-külön is képes kezelni a memóriákat, ami leginkább multitask feladatok végrehajtása során érezteti jótékony hatását. Az alaplapokon egy memóriacsatorna két memóriafoglalatként jelenik meg, ami dual channel kialakítás esetében összesen négy foglalatot jelent.


Még némi csiszolásra szorul

Az említett probléma akkor jön elő, ha a felhasználó egynél több 1333 MHz-es memóriát használ fel csatornánként, azaz 3 vagy 4 modul esetén, ekkor a rendszer működésében hibák léphetnek fel. Ezt az AMD nem rejtette véka alá, nyilvánosan is elérhetővé tette a probléma rövid leírását. A dokumentum 80. oldalán található információk szerint – csatornánként több modul használata esetén – a memória-alrendszer a megengedett feszültségértékeken belül bizonyos esetekben megbízhatatlanul működhet.

A problémára kétféle ideiglenes megoldást is javasolnak. Az egyik a memóriacsatornánkénti egy modul használata, a másik pedig az effektív 1333 MHz-es modulok kisebb, 1066 MHz-es órajelen való üzemeltetése. Azoknak a felhasználóknak a számára, akiket nem riaszt vissza a feszültségek gyári értékeken felüli használata, úgymond tuningja, egy harmadik megoldás is szóba jöhet, mégpedig a VDDIO feszültségének megemelése, ennek segítségével stabilizálni lehet a rendszer működését. A dokumentum legutolsó bejegyzése mindenki számára megnyugtató a jövőre nézve, mert az AMD tervezi ennek a hibának az elhárítását, ami valószínűleg az AM3-as processzorok egy újabb steppingjével kerül kijavításra.

Kiegészítés: A hír megjelenését követően az AMD tájékoztatott minket, hogy a problémáról nem az új processzorok memóriavezérlője, hanem a mikrokód kiforratlansága tehet. Ennek megfelelően a jelenség orvoslása szoftveres (BIOS) frissítéssel fog történni. Amíg az új mikrokód nem érkezik meg, addig a fentebb linkelt hivatalos dokumentáció leírása alapján történik a DDR3-as foglalattal rendelkező AMD-s alaplapok kalibrálása. Ez azt jelenti, hogy 3, illetve 4 memóriamodul esetén az effektív memóriaórajel alapértelmezés szerint 1066 MHz-re lesz beállítva. A korlátozást a felhasználó igény szerint feloldhatja, és megpróbálhatja a memóriát a megfelelő feszültségen üzemeltetni. Az alaplapgyártók a kézikönyvben természetesen részletesen beszámolnak a különböző memóriakonfigurációkra vonatkozó beállításokról, az új mikrokódot tartalmazó szoftveres orvoslást pedig a lehető leghamarabb közzéteszik. Az AMD emellett beszámolt arról, hogy a friss BIOS-ok kibővített szolgáltatásokkal is rendelkeznek majd, de ennél pontosabban információt nem adtak az újításokról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés