Órajelrekord született a legkisebb Sandy Bridge-E processzorral

Szinte borítékolható volt, hogy az LGA2011 foglalatba illeszkedő legkisebb, Core i7-3820 jelzéssel ellátott Sandy Bridge-E processzort a megjelenést követően nyúzópadra küldik a tuningosok, hiszen sok esetben az egyszerűbb felépítésű, kevesebb magot tartalmazó darabok jobban tuningolhatók, mint nagyobb társaik.

GUN'G'STAR, a TeamRussia csapat tagjának is a 32 nm-es gyártási eljárással készülő négymagos központi egységre esett a választása legújabb tuningkísérletéhez, aminek során 5,665 GHz-es órajelet sikerült kipréselni az alapból 3,6 GHz, turbó órajelen pedig 3,8 GHz-en ketyegő processzorból. A rekord felállításához a versenyző egy ASUS Rampage IV Extreme (x79) alaplapot, 4x2 GB GeIL memóriát és extrém hűtést használt – ezt pontosan nem definiálta, de minden bizonnyal LN2-ről lehet szó.

Érdemes megemlíteni, hogy bár az órajel magas, és az eredmény is hivatalos, a négymagos processzorban csak két mag volt aktív és a Hypert-Threading is ki volt kapcsolva. Ebben a felállásban 1,6 voltos feszültségre volt szükség, hogy a 43x-os szorzó mellett 131,74 MHz-es BCLK órajelet használva a rendszer a hitelesítés elkészítéséig stabil maradjon – teljesítmény mérésre ugyanis láthatóan nem került sor.

A hitelesített eredmény az alábbi oldalon érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés