Hirdetés

Beárazták a brutális méretű EVGA Classified SR-X alaplapot

Nem keveset kellett várni arra, hogy eldördüljön az EVGA Classified SR-X alaplap indulását jelző rajtpisztoly. Mindez persze nem az EVGA-n múlott, hiszen a dupla LGA2011 és 2x6 darab DDR3 foglalattal szerelt, HPTX méretszabványnak megfelelő 381 x 345,4 mm-es méretekkel rendelkező monstrum hivatalos megjelenése az Intel Romley-EP platform, azaz az Intel Xeon E5-2xxx processzorok megjelenéséhez volt kötve. Az EVGA mindent megtett annak érdekében, hogy a figyelem ne lankadjon a korábban SR3 néven is emlegetett SR-X iránt, ezért időről-időre csepegtettek egy kis információt a közönség számára. Ettől függetlenül kénytelenek voltak megvárni az újonnan beérkező központi egységet, melyek az asztali (Sandy Bridge-E jelű) változatokkal szemben képesek kétutas kiépítésben működni, ami egy dupla foglalatos alaplap esetében semmiképp sem jelent hátrányt, ha annak minden szolgáltatását maradéktalanul ki akarjuk használni. Sőt, az EVGA Classified SR-X csak ezekkel a processzorokkal kompatibilis, a Core i család tagjai szóba sem jöhetnek.


[+]

A végleges példány mindenesetre nem sokban különbözik attól, amit még a tavalyi év végén, valamint a 2012-es CES alkalmával is mutogattak az érdeklődők számára, csupán olyan kötelező kiegészítőket kapott még, mint a 2x6 fázisú tápellátók, az alaplapi PCH és a plusz PCIe sávokért felelős PLX lapka hűtőbordája. Apropó, chipkészlet: az SR-X nem meglepő módon a processzorokkal egyidőben bemutatott Intel C606 vezérlőhídra támaszkodik, mely az X79 néven ismert asztali variánshoz képest olyan plusz szolgáltatásokkal bír, mint például a SAS merevlemezek támogatása.


[+]

Mindazonáltal szolgáltatásokból egyébként sem szenved hiányt a szóban forgó alaplap. Bővítőfoglalatok számát tekintve például rendkívül jól el vagyunk látva, összesen hét darab PCIe x16 sín áll rendelkezésre, hogy fogadja a legújabb grafikus kártyákat, akár négyutas SLI-ben vagy CrossFireX-nek megfelelően. A rendelkezésre álló PCIe sávok kiosztása 1x16, 2x16, 3x16 vagy 2x16+2x8 konfigurációk szerint lehetséges. Ezen felül rengeteg merevlemez csatlakoztatására van lehetőség, a C606 vezérlőhíd ugyanis összesen 3 darab SATA 3 Gbps, két darab SATA 6 Gbps és 8 darab SAS eszközt képes kezelni (utóbbi a két darab mini SAS konnektoron keresztül lehetséges, melyre egyenként 4 darab SAS tároló fűzhető fel). Az SR-X hátoldalán két eSATA 6 Gbps is helyet kapott, ezek meghajtása a Marvell 9182 vezérlő feladata.


[+]

Szintén külső vezérlőre bízták a hat darab USB 3.0-s port kezelését, ami az ASMedia műhelyéből került ki (pontosan az ASM 1042 chipről van szó). A dupla Gigabit Ethernetet az Intel 82574L szolgáltatja, míg a hangzásért a Realtek ALC898 kodek a felelős. További extra, hogy nem feledkeztek meg az IEEE 1394 FireWire portról sem, illetve a Bluetooth vezérlő is gyárilag megtalálható az alaplapon.


[+]

Hozzáadott értékek terén olyan dolgokat fedezhetünk fel még az SR-X kapcsán, mint a feszültségmérő pontok, az integrált CPU-hőmérséklet kijelző, tripla BIOS, kapcsolókkal deaktiválható DIMM foglalatok és PCIe slotok, EVbot támogatás. Mindez persze nem lesz olcsó, a hírek szerint 650 dollárt is elkérnek majd érte.

  • Kapcsolódó cégek:
  • EVGA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés