Szivárognak az adatok az új generációs Opteronokról is

Egyre több az információ az AMD Bulldozer architektúrára épülő processzorairól. A tegnapi napon elsősorban az asztali modellekről érkeztek adatok, míg a mai napon a szerverekbe készülő Opteron processzorok feltételezett paraméterei láttak napvilágot. Az Orochi lapkára épülő termékek a Valencia és az Interlagos kódnevet viselik. Az előbbi modellek 8, míg az utóbbiak 12, illetve 16 magot tartalmaznak. A Bulldozer architektúra felépítését figyelembe véve az előbbi számokat fel lehet fogni rendre 4, 6, valamint 8 modulként is.

A Socket C32-es foglalatba helyezhető, egy- és kétutas szerverekbe szánt Valencia processzorok egyetlen Orochi lapkára építenek, így modulonként 2 MB-os másodlagos, illetve 8 MB-os megosztott gyorsítótárral rendelkeznek. A memóriavezérlő kétcsatornás lesz, és a termékek beépíthetőek az aktuális San Marino platformba is, azaz a Lisbon kódnevű processzorok könnyen leválthatóak. Az Interlagos CPU-k már a Socket G34-es foglalattal rendelkező, két- és négyutas, Maranello platformra alapozó szerverekbe kerülhetnek. Ezek a termékek már két Orochi lapkát használnak MCM tokozás mellett, a memóriavezérlő pedig négy csatorna kezelését teszi lehetővé.

Az Opteron 6200-as termékcsalád processzorai konfigurálható fogyasztást kínálnak, így az AMD a paramétereket az alapértelmezett ACP osztállyal számolja, ami lehet 65, 80 és 105 watt, de ezek az értékek bármikor csökkenthetőek, akár 1 wattos lépcsőkben. Ezzel a processzorok teljesítménye is csökken, de számos helyen többet ér az energiahatékonyság, mint a maximális teljesítmény. A szervergyártóktól származó adatok alapján első körben négy processzor várható, melyek alaptulajdonságait az alábbi táblázat foglalja össze:

AMD Opteron 6200 szériás processzorok várható paraméterei
Típus Órajel Turbo Core órajel
L2 cache L3 cache
Opteron 6276 (16 mag) 2,3 GHz 2,8 GHz 8 x 2 MB 2 x 8 MB
Opteron 6272 (16 mag) 2,1 GHz 2,6 GHz 8 x 2 MB 2 x 8 MB
Opteron 6234 (12 mag) 2,4 GHz 2,9 GHz 6 x 2 MB 2 x 6 MB
Opteron 6220 (8 mag) 3 GHz 3,5 GHz 4 x 2 MB 8 MB

A termékek Turbo Core órajele az összes magra vonatkozik, vagyis, ha nem aktív a modulokban megosztott lebegőpontos motor, akkor az 500 MHz-cel magasabb órajel minden integer magon megvalósul. A magasabb Turbo Core órajelekről nincs információ, de szerverekben nem általánosak a pár szálon futó folyamatok, így ez a paraméter nem is annyira lényeges. Az utasításkészletek támogatása is megnő az előző generációhoz képest, így a 32 nm-es SOI gyártástechnológiával készülő Orochi lapka FlexFP feldolgozói már kezelik az SSSE3, az SSE4.1, az SSE4.2, az AVX, az AES, az FMA4, az XOP és a PCLMULQDQ utasításkészleteket. Az Opteron 6200-as processzorok áráról még nincs pontos információ. A tömeggyártás az eddigi adatok szerint a következő hónapban kezdődik meg, továbbá a szervergyártók már augusztusban megkapják az első szállítmányokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés