Az AMD az Interlagos szállítását tekinti prioritásnak

John Fruehe, az AMD szerverpiacért felelős menedzsere a vállalat hivatalos blogjában bejelentette, hogy a szerverekbe szánt Bulldozer architektúrára épülő processzorok hivatalos startja a negyedik negyedévben lesz. Az Interlagos kódnevű termékek szállítása a tegnapi napon kezdődött meg, és az eddigi adatok szerint a lapkák szempontjából ez a processzor élvez prioritást. A 16 magos, vagy máshogy fogalmazva 8 modulos szerverprocesszor két Orochi kódnevű lapkát tartalmaz MCM tokozásban, és a Socket G34-es foglalatra alapozó Maranello platformba helyezhető.

Hirdetés

A vállalat információi szerint az első megrendelők a Cray XE6-os rendszerekben cserélik majd a Magny-Cours kódnevű processzorokat Interlagosra. Mivel a platform alapjai nem változtak ez egy szimpla BIOS frissítés mellett tökéletesen kivitelezhető. A Cray adatai alapján az Edinburgh-i Egyetem szuperszámítógépének teljesítménye 827 TFLOPS-ra nő a felújítással, míg a Svájci Nemzeti Szuperszámítógépes Központ szintén frissíti a Cray XT5 rendszereket az XE6-os kabinetekre, ráadásul azokba Interlagos processzort rendeltek. Ez a nagyvas az előbbi egyetemi gépnél némileg kisebb, de a 400 TFLOPS-nál is magasabbra növekvő teljesítménye nem nevezhető rossznak. Az előbbi szuperszámítógépek elsősorban szimulációs számításokat végeznek majd, így a frissítés folyamán szerepet játszott az FMA4 utasítás támogatása, mely pontosabb eredményeket biztosít, ami annak köszönhető, hogy a szorzás és az összeadás utasítás egyszerre végezhető el, így az eredmény is csak egyszer lesz kerekítve. Az FMA utasítást nem támogató processzoroknál már a részeredményt is kerekíteni kell, ami a végső adatok szempontjából pontatlanabb.

Az első processzorok az egyik Cray masinába tartanak
Az első processzorok az egyik Cray masinába tartanak [+]

Korábban a Cray azt is bejelentette, hogy az új generációs XK6-os rendszerekbe is Interlagos processzor kerül, és nem titkolt céljuk, hogy az új fejlesztéssel megépítsék a világ leggyorsabb szuperszámítógépét, mely méltó utódja lehet a korábbi csúcstartó, de mára már kiöregedett Jaguar nevű nagyvasnak.

John Fruehe az asztali termékekről nem beszélt, de az Interlagos processzorhoz használt Orochi lapka, lényegében ugyanaz, mint az asztali piacra szánt Zambezi. Az AMD számára a gyártókapacitás a szűkös, hiszen a Llano APU is a 32 nm-es SHP node-on készül, és a stratégia szempontjából ez a lapka sokkal fontosabb, ha nem egy szerverbe szánt termékekről van szó. A Bulldozer architektúrára épülő processzorok esetében a szerverpiac az elsődleges, így az asztali megoldások megjelenése kérdéses. Igazából a start bármikor megtörténhet, hiszen a termék kész, de az ellátással biztos problémák lennének. Az egyetlen megoldás az lenne, ha a Llano APU gyártását visszafognák, és akkor több gyártósor jutna a Zambezi CPU-ra, de ez a megcélzott piacokat tekintve nem szerencsés, mivel a Llano APU-ból sokkal többet el lehet adni tekintve, hogy a mobil és az asztali piac nagy részén bevethető, míg Zambezi CPU-ra a globális igények jóval kisebbek.

A gyártástechnológia oldaláról a GlobalFoundries sem áll a helyzet magaslatán. A SemiAccurate információi szerint a bérgyártó nagyjából 15%-kal rosszabb kihozatallal dolgozik, mint ahol – állításuk szerint – most szeretnének tartani. Ez a hírek szerint 50%-os kihozatalt jelent. Az AMD számára ez abból a szempontból nem lényeges, hogy a szerződésük értelmében csak a jó lapkákat fizetik ki, de a kapacitás már probléma, hiszen rosszabb kihozatal mellett csak kevesebb lapkát képesek vásárolni. Lényegében ez okozza az egész problémát, hiszen nem lenne elegendő chip a starthoz. A GlobalFoundries persze folyamatosan bővíti a gyártósorokat, illetve a kihozatal is növelhető, vagyis a helyzet idővel megoldódik, de az idő pénz.

A probléma egyébként a hírek szerint csak a 32 nm-es SHP node-ot érinti, ugyanis ez egy SOI struktúrára épülő, gate first HKMG eljárást használó technológia, ami az úgynevezett SiGe feszítési technikát alkalmazza. Utóbbival meglehetősen nehéz bánni, és a GlobalFoundries az első bérgyártó, amely ezt bevállalta. A TSMC a 28 nm-es HP eljáráshoz használ majd SiGe feszítési technikát, így a tajvani gyártónál majd csak később derül ki, hogy mennyire problémás az alkalmazása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés