Az AMD bejelentette az FX visszatérését

A Computex során kiderült, hogy az AMD némileg elhalasztotta a Bulldozer architektúrára épülő processzorok asztali startját, így a tervezett, E3-on történő debütálás helyett a megjelenés augusztusban lesz, mind az asztali, mind pedig a szerverpiacon. Az E3-ra azonban kilátogatott az AMD, és vittek egy működő gépet is, melyben egy nyolcmagos Zambezi processzor mérnöki mintája dolgozott. A 4Gamer.net erről készített is egy képet, mely a processzormagok órajelét mutatja eléggé visszafogott terhelés mellett. Látható, hogy az energiagazdálkodási funkciók minden magnak teljesen eltérő órajelet adtak meg, ami tulajdonképpen mutatja, hogy a processzor csak annyira dolgozik, amennyire az adott folyamatok megkövetelik. Nyilván ennek a fogyasztás visszaszorításában van jelentős szerepe.

Nyolc mag eltérő órajeleken
Nyolc mag eltérő órajeleken (forrás: 4Gamer.net) [+]


(forrás: +D ITmedia) [+]

Sajnos terhelés mellett nem készültek fotók a rendszer órajeléről, mivel az AMD még nem akarja leleplezni a végleges paramétereket. A friss pletykák szerint az FX-8150P jelzésű termék lesz a leghamarabb megjelenő csúcsmodell, és ennek az alapórajele 4 GHz lesz, míg nyolcmagos Turbo Core esetében az integer egységek 4,4 GHz-en ketyeghetnek. Ez a mód csak akkor lép érvénybe, ha a lebegőpontos egység a modulokon belül kihasználatlan, mivel ez biztosítja az alacsonyabb fogyasztást, így aztán a processzor az integer magok órajelének emelésével kitöltheti a rendelkezésre álló TDP keretet. Természetesen a Turbo Core akkor is működőképes, ha kevesebb modul van kihasználva, sőt ekkor az órajel nagyobb mértékben is emelkedhet.

Az AMD másik leleplezése a Bulldozer modullal kapcsolatban a Flex FP feldolgozó, mely a két integer mag között található lebegőpontos végrehajtó neve. Korábban már taglaltuk, hogy a rendszer érdekes újdonsága, hogy az integer magok és a lebegőpontos egység külön ütemezőt kap, vagyis anélkül használható ki a 256 bites szélesség, hogy az AVX-hez hozzá kellene nyúlni. Tudniillik a lebegőpontos feldolgozók egyszeres (32 bites) és dupla (64 bites) pontosságú utasításokkal dolgoznak. Lehetőség szerint annyit hajtanak végre, amennyi belefér a megadott hosszúságú egységbe. Ebbe sajnos beleszól az utasításkészlet is, ugyanis csak az AVX támogatja a 256 bites feldolgozást, ami azt jelenti, hogy egy AVX-et nem támogató programnál a 256 bites lebegőpontos végrehajtó 128 bitesként működik. A Bulldozer megvalósítása erre a problémára megoldást talált, és az architektúra az alkalmazás újrafordítása nélkül képes kamatoztatni a két darab összekapcsolható 128 bites FMAC egységet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 128 bites feldolgozást támogató SSE utasításkészlet maximálisan ki tudja használni a Bulldozer hardveres képességeit. Ez a dedikált ütemezőnek hála, akkor is él, ha a modulon belül az egyik integer mag teljesen kisajátítja a lebegőpontos feldolgozót.

AMD Flex FP
AMD Flex FP (forrás: 4Gamer.net) [+]

A vállalat konkrétan részletezte a Flex FP-s Bulldozer modul képességeit, a konkurens Sandy Bridge-es és a régebbi K10-es maghoz képest. A Bulldozer és a Sandy Bridge abból a szempontból megegyezik, hogy mindkét processzormag képes végrehajtani a 128 bites lebegőpontos utasításokat, támogatják az SSSE3-at, az SSE4.1-et és az SSE4.2-t, továbbá a 128 és a 256 bites AVX utasításokat. A Bulldozer előnye a Sandy Bridge-hez képest, hogy egy órajel alatt is képes végrehajtani két 128 bites AVX, vagy egy 128 bites SSE és egy 128 bites AVX utasítást, továbbá támogatja az FMA4-et és az XOP utasításkészletet. A teljes lapkát vizsgálva a négymagos Sandy Bridge egy órajel alatt maximum 64 FLOP/ciklus teljesítményre képes 256 bites AVX utasítások mellett, míg maximum 32-32 FLOP/ciklus a sebesség 128 bites AVX, vagy 128 bites SSE kód mellett. A nyolcmagos, vagy négymodulos Zambezi processzor mindhárom esetben képes elérni a maximális 64 FLOP/ciklus teljesítményt, ami a Flex FP erőssége.


(forrás: 4Gamer.net) [+]

A Bulldozer rendelkezni fog AES utasításkészlettel is, ami a titkosítási feladatokat gyorsítja. Hasonló megoldás már megtalálható az Intel új termékeiben, így túlzottan nagy újdonságról itt nem lehet beszámolni. A teljesítményről konkrét adatokat nem lehet tudni, így ezzel várni kell az augusztusi megjelenésig. Az AMD csupán annyit mondott, hogy a Bulldozer méltó lesz a nagy múltra visszatekintő FX márkanévre.

Tekintve, hogy az E3-on került sor a bemutatóra az AMD a játékokról sem feledkezett meg. A vállalat a Gaming Evolved partnerprogramon belül jelenleg a Deus Ex: Human Revolution játékon dolgozik, mely várhatóan augusztus végén kerül az üzletek polcaira, és natívan támogatja az AMD HD3D technológiáját. Emellett a cég bejelentette, hogy megújították a szerződésüket a Bioware-rel, a Creative Assembly-vel és a Codemasters-szel, így az említett fejlesztők továbbra is megkapják a legfrissebb AMD hardvereket a készülő új játékaikhoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés