Az AMD szállítja a szervergyártóknak a Bulldozert

Hirdetés

Az AMD bejelentette, hogy szállítják az első, Bulldozer architektúrára épülő processzorokat. Az Interlagos kódnevű termékek természetesen a szerverekbe kerülnek, így a Socket G34-es foglalattal rendelkező, két- vagy négyutas, Maranello platformra alapozó rendszerekben tűnnek majd fel. Az eladás alatt álló egységek már valóban kereskedelmi forgalomba szánt megoldások, de a hivatalos startig az AMD nem jelenti be az új Opteron sorozat pontos specifikációit. Ettől függetlenül ezek az eladások az AMD számára már bevételt hoznak, hiszen a szervergyártók számára is fel kell tölteni a raktárakat a kereskedelmi startra.


(forrás: VR-Zone)

Az Opteron 6200 sorozattal egyébként az aktuális Opteron 6100-as modellek is lecserélhetőek, csupán a BIOS frissítése szükséges az adott szerverhez, és a rendszer gyorsan és egyszerűen modernizálható. Az Orochi lapkára épülő termékcsalád processzorainak legfőbb érdekessége, hogy konfigurálható fogyasztást kínálnak. Az AMD a paramétereket mindig az alapértelmezett ACP osztállyal számolja, ami lehet 65, 80 és 105 watt, de ezek az értékek bármikor csökkenthetőek, akár 1 wattos lépcsőkben. Ezzel a processzorok teljesítménye is csökken, de számos helyen többet ér az energiahatékonyság, mint a maximális teljesítmény. A termékek a Turbo Core technológiával 500 MHz-cel képesek növelni az összes integer mag órajelét, amennyiben nem aktív a modulokban megosztott lebegőpontos motor. A magasabb Turbo Core órajelekről még nincs pontos információ, de szerverekben nem általánosak a pár szálon futó folyamatok, így ez a paraméter nem is annyira lényeges. Az utasításkészletek támogatása is javul az Opteron 6100-as generációhoz képest, így a 32 nm-es SOI gyártástechnológiával készülő processzorok FlexFP feldolgozói már kezelik az SSSE3, az SSE4.1, az SSE4.2, az AVX, az AES, az FMA4, az XOP és a PCLMULQDQ utasításkészleteket. Megszűnik azonban a 3DNow! támogatása, de az AMD az utasításkészlet sűrűn használt PREFETCH és PREFETCHW utasításait megtartja egy 3DNowPrefetch csoportban, így ezek továbbra is használhatók maradnak. Az Opteron 6200-as processzorok áráról sajnos még nincs pontos információ.

A hivatalos bejelentés valamikor októberben lesz, így akkor az árazás és az érkező termékek pontos paraméterei is kiderülnek. A gyártópartnerek a bejelentés napjától szállítják majd az új szervereket. Az asztali piacra szánt termékekről az AMD nem adott tájékoztatást. Természetesen a Bulldozer esetében a szerverpiac elsőbbséget élvez, hiszen elsődlegesen ide készült a processzor, és nem mellesleg sokkal nagyobb nyereséget lehet innen szerezni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés