Tablet lett az új NVIDIA Shield

Az NVIDIA az elmúlt év közepén mutatta be a Shield kézikonzolt, amely a gyártó saját bevallása szerint is igen szerény bevételt hoz, de ez nem jelenti azt, hogy egy új irány esetleg nem lenne sikeres. Ennek érdekében a vállalat az új Shieldet már tabletnek tervezte, de az eredeti koncepció így sem vész majd el.


[+]

A Shield Tablet pusztán formai és használhatósági szempontok miatt is jóval nagyobb vásárlóbázist céloz meg, így kézikonzolnak a szó hagyományos értelmében nem tekinthető, de mindenképp fontos szerepet kap a játék. A 221 x 126 x 9,2 mm-es kiterjedésű 390 grammos tablet 8 hüvelykes, tíz ujjat is lekövető, kapacitív érintésre érzékeny, IPS panelt használó kijelzőt kap, amelynek felbontása 1920x1080 pixel. Ez alatt egy NVIDIA Tegra K1 SoC dolgozik négy darab, 2,2 GHz-es órajelen üzemelő ARM Cortex-A15-ös processzormaggal egy Kepler architektúrára épülő IGP mellett. Ez utóbbi támogatja az OpenGL ES 3.1-et és az AEP-t, illetve a termékhez kínált Android verziók tartalmazzák az OpenGL 4.4-et és a CUDA-t is. A rendszermemória kapacitása 2 GB.


[+]

Az IEEE 802.11a/b/g/n-es, 2x2 MIMO-s Wi-Fit és Bluetooth 4.0-s vezérlőt, 5 megapixeles előlapi és hátlapi kamerát, különböző szenzorokat, GPS-t, Micro-SIM aljzatot, sztereó hangrendszert, illetve mini HDMI 1.4a, micro USB 2.0 és 3,5 mm-es jack konnektort használó tabletben 19,75 Wh-s akkumulátor található, ami 10 óráig is kitart filmlejátszás mellett. Komolyabb terhelés esetén az NVIDIA nem számolt be az üzemidőről. Mindemellett a termék része egy stylus is.

A Shield Tablet kétféle változatban lesz elérhető. Az alapmodell 16 GB-os tárhelyet kínál, míg a komolyabbik megoldáson 32 GB-nyi adat tárolható, illetve ezt még megfejeli a 3G-s modem is. Ugyanakkor arra az esetre is felkészült a cég, ha a felhasználó kifutna a helyből, ugyanis egy microSD memóriakártyával akár 128 GB-nyi extra tárhely is beépíthető.


[+]

A Shield Tablet másik opcionális kiegészítője maga a játékvezérlő, amely a dizájn és a gombkiosztás tekintetében az első Shield verzió gamepad részéhez hasonlítható. A benne lévő akkumulátor természetesen a vezeték nélküli játékot is lehetővé teszi, ráadásul utóbbi nem Bluetooth, hanem Wi-Fi Direct interfészen keresztül kapcsolódik az új Shieldhez, ami az NVIDIA szerint kisebb késleltetést eredményez. Természetesen a Shield Tablet csatlakoztatható a tévékhez is, így a külön pénzért megvásárolható Shield Controllert megvásárolva konzolszerű élményhez jut a felhasználó.

A Shield Tablet Android 4.4-es operációs rendszerrel érkezik, de az NVIDIA ezt később mindig friss verziójú megoldásra cseréli. A csomag része egyébként számos előtelepített alkalmazás, beleértve a Trine 2 című játékot. Ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy az NVIDIA a Shield támogatását elsődlegesnek tekinti, így számos régebbi PC-s klasszikus portolását szeretnék megejteni, illetve várják a fejlesztők jelentkezését az újabb játékok Shield portjával kapcsolatban. Utóbbihoz természetesen mindenféle támogatást megadnak.


[+]

Az látható, hogy a vállalat hajlandó komolyabb összeget is befektetni, hogy a Shield befusson, és a játékok portolása egy jó irány lehet. Nem mellesleg a potenciális vásárlók számára is kedvező tudni, hogy az NVIDIA mindent megtesz ezért a projektért.

Az NVIDIA az új Shield megoldást a tárhelytől és a 3G-s modem meglététől függően 299, illetve 399 dollárért kínálja majd, továbbá opcionálisan megvásárolható egy Shield védőtok is 39 dollárért, illetve a már említett Shield Controller, ami 59 dollárt kóstál. A Shield csomag Európában is elérhető lesz méghozzá augusztus közepétől, míg az Egyesült Államokban és Kanadában már július végén megkezdődik a forgalmazás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés