Az NVIDIA a bíróságon megy neki a Samsungnak és a Qualcommnak

Az NVIDIA a mai napon bejelentette, hogy zátonyra futottak azok a tárgyalások a Samsung és a Qualcomm képviselőivel, amelyek kapcsán az érintettek megegyezhettek volna az egyes termékekben felhasznált technológiák utáni licencdíjról. Mivel az érintett vállalatok álláspontjai nem közeledtek, az NVIDIA kénytelen volt beperelni a Samsungot és a Qualcommot, amely cégek által kínált termékek megsértenek hét NVIDIA szabadalmat. Ezek között szerepel transzformációval és megvilágítással, shadow mappel, mozaikos képszámítással, többszálú adatfeldolgozással és shader programozással kapcsolatos szabadalom is.

Hirdetés

Az NVIDIA értelmezésében minden forgalomban kapható Samsung okostelefon és tablet, illetve minden Qualcomm rendszerchipet tartalmazó eszköz érintett az ügyben, így a vállalat ezek után kártérítést követel, illetve a Samsung eszközök teljes betiltását is kéri az Egyesült Államokra vonatkozóan.

A beperelt vállalatok még nem válaszoltak érdemben a vádakra, de az efféle ügyeknél teljesen megszokott, hogy rövid időn belül egy viszontkereset lesz az eredmény, amelyben a Samsung és a Qualcomm is megvádolja az NVIDIA-t bizonyos szabadalmak jogtalan használatáért. Mindemellett a Samsung jó eséllyel megszakítja a céggel az üzleti kapcsolatot, így a megjelenés előtt álló hardvereikbe már nem helyeznek NVIDIA termékeket. Ezeknek a lépéseknek a célja szimplán a nyomásgyakorlás, hiszen minden érintett megpróbál úgy helyezkedni, hogy a másik felet rossz alkupozícióba terelje. A Samsung már ki is jelentette, hogy minden lehetséges eszközzel harcolnak majd az NVIDIA követelései ellen.

Az efféle ügyekre jellemző még, hogy 2-3 évig is elhúzódhatnak, tehát egyhamar biztos nem lesz eredmény. Végül az ilyen szabadalmi viták a bírósági ügy lezárása felé közeledve általában valamilyen kiegyezéssel végződnek.

Az NVIDIA elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy egyelőre csak a Samsungra és a Qualcommra koncentrálnak, de addig is más, vélhetően szintén szabadalmat sértő cégekkel megpróbálnak kiegyezni egy esetleges bírósági ügy elindítása nélkül. Amennyiben az első bekezdésben leírtak igazak és az elhangzott technikákat lehetővé tevő szabadalmakat tényleg sértik az érintettek, akkor az ARM, a Vivante és az Imagination is számíthat perre, de akár az Apple is a célkeresztbe kerülhet az Imagination által tervezett IGP-k felhasználása miatt. Persze csak akkor, ha nem sikerül hamarabb megegyezni a vitatott szabadalmakról. Minden bizonnyal az NVIDIA okkal választotta a Samsungot és a Qualcommot, ugyanis valószínűsíthetik, hogy a szabadalmak szempontjából ez a két cég van a legrosszabb helyzetben, hogy támadásképpen egy reális viszontkeresetet nyújtsanak be. Emellett azzal is kalkulálhattak, hogy a Samsung, mint üzleti partner esetleges elvesztése bevállalható rizikó.

Az NVIDIA keresete kihangsúlyozza, hogy az Intel az említett szabadalmakért önszántából fizet 1,5 milliárd dollárt egy hat éves megállapodás keretében. Ez viszont nem teljesen igaz, hiszen az említett ügy jóval bonyolultabb volt. Többek között ezért a pénzért cserébe gyakorlatilag azt kérte az Intel az NVIDIA-tól, hogy lépjen ki a PC-kbe szánt integrált grafikus vezérlők piacáról, amit mára meg is tettek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés