Az NVIDIA szerint a PC gyorsan elavul

Az NVIDIA látva az Intel és az AMD rendszerszintű integrációra vonatkozó terveit, támadásba vette a PC-s piacot. Neil Trevett, a mobil részleg alelnöke szerint a PC hamar elavul a mobil piac előretörése mellett, hiszen a mobilitás és a web szoros kapcsolatban áll egymással. Bár a zöldek nyereségének és bevételének nagy része jelenleg a Quadro, a Tesla és a GeForce termékek eladásából ered, a vállalat korábban is megjegyezte, hogy a Tegra jelenti az NVIDIA jövőjét.

Persze a nyilatkozatot a piac aktuális alakulása szülte, hiszen a PC platformosodása negatív hatással lesz a diszkrét kártyák eladásaira, így az erőforrásokat a Tegra felé kell fordítani. Természetesen az NVIDIA mobil fejlesztése a lehető legjobb területre nevez, hiszen a mobil piacon belül az okostelefonok illetve a tabeltek előretörése várható az elkövetkező években, és e készülékekbe – a technikai specifikációk alapján – a Tegra 250-es SoC pályázik a legnagyobb eséllyel.

Neil Trevett
Neil Trevett (forrás: RCR Unplugged)

Új Apple van születőben?

Jen-Hsun Huang, az NVIDIA elnök-vezérigazgatója sokszor hasonlította a cégét az Apple-höz. Természetesen itt nem két vállalat piaci értékére kell koncentrálni, hanem a hasonló üzletstratégiára. Az Apple legnagyobb előnye a konkurens vállalatokkal szemben az első osztályú tartalomszolgáltatás. Az App Store tele van letölthető programokkal, amik jelentősen megnövelik az almás termékek értékét. Az NVIDIA stratégiája még nem teljesen világos, de az már biztos, hogy a Google Android operációs rendszerével képzelik el a jövőt. Ettől függetlenül nagy esély van rá, hogy a cég egy App Store-hoz hasonló szolgáltatással tenné vonzóvá a Tegra alapú készülékeket. A technikai háttér megvan hozzá, hiszen a Tegra 250 számos API-t támogat, beleértve a CUDA platformot is, ami könnyen győztes lap lehet a zöldek paklijában. Sőt egy külön fejlesztői programot is indítottak az elmúlt évben, aminek a vezetője az a Roy Taylor lett, aki korábban a The Way It's Meant To Be Played programot irányította, a jelenlegi stábnál nagyobb sikerrel.

Az NVIDIA terve elméletben nagyon ütős, így bizakodva várjuk a mobil forradalmat ígérő Tegrás termékek érkezését. Bár az Apple pozíciója betonbiztosnak tűnik, a zöldeknek minden esélyük megvan, hogy hasonló sikereket érjenek el a mobil fronton, sőt a Fermi architektúrával a számítási felhő térnyerése esetén kialakíthatnak egy komplett ökoszisztémát, ami tovább erősítheti a cég pozícióját.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés