Mit tud majd az új VIA processzor?

A VIA két évvel korábban állt elő a QuadCore névre keresztelt processzorral, melyhez csak apróbb ráncfelvarrások érkeztek. A processzormagok alapjait tekintve még mindig a 2008-ban debütált Isaiah architektúrára épített a cég, ami tulajdonképpen állta a sarat, hiszen az első dizájn az évek során kiegészült SSE4 és SSE4.1 támogatással. Az Isaiah lényegi előnye az AMD Bobcat és az Intel Atom processzormagjaihoz képest, hogy órajelenként három utasítást is képes feldolgozni, szemben az előbbi két rendszer két utasításával, illetve támogatja az utasítások sorrendtől független végrehajtását (out of order logika). Utóbbit az AMD Bobcat magjai is támogatják, de az Intel Atom processzorai már nem. Persze időközben a VIA konkurensei is készülnek az új generációval, így az Isaiah architektúrára is elbírna egy alapos frissítést.

Információink szerint a VIA készül majd a bevetésre az AMD Jaguar és az Intel Silvermont kódnevű Atom magja ellen. A CN-R kódnevű fejlesztés alapjaiban továbbra is az Isaiah architektúrára épít, de a legkisebb processzorgyártó alapvető módosításokkal élt, amelyek sokat segítenek majd a versenyképesség megőrzése szempontjából. Az idén érkező új VIA processzor támogatni fogja az AVX és AVX2 utasításkészleteket, és ezen a ponton előnyben lesz a konkurensekkel szemben, hiszen az AMD Jaguar csak az AVX-et kezeli, míg az új Intel Atom egyiket sem. Természetesen a PadLock egység is kiegészül új kriptográfiai utasításokkal.

A VIA az órajelet 1,2 és 2 GHz közé lőné be, a megosztott L3 gyorsítótár mérete pedig 2 MB lenne. Ezt eredetileg 4 MB-ra tervezte a cég, de a fogyasztással való játék miatt inkább csökkentették a méretét. Utóbbi nem okoz majd gondot, hiszen négy magra az AMD és az Intel is 2 MB-os összkapacitásban gondolkodik. Sajnos a legfrissebb adatok szerint a VIA most is amellett döntött, hogy nem integrálják a memóriavezérlőt a processzormagokkal közös tokozásba, de megtudtuk, hogy a távolabbi tervek szempontjából ez nagyon is opciós lehetőség, így a következő években valamikor meg fog történni. Addig is a V4 nevű rendszerbuszt használja a cég a vezérlőhíddal való összeköttetésre.

A VIA CN-R kódnevű fejlesztése a processzormag szempontjából jó lépésnek tűnik. A beágyazott rendszerek piacán még az AVX2-nek is lehet értelme. A konkrét teljesítményről még nincs adat, de ez valószínűleg a Computexen kiderül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés