VIA QuadCore: négy magra vált fel a VIA

Az egyszerűen csak VIA QuadCore névre hallgató BGA tokozású új processzor, a múltban népszerű Intel Core 2 Quad mintájára egy multi-chip module (MCM) megoldást alkalmaz. Ez pontosan kettő, a Nano X2-n már megismert Isaiah architektúrára épülő lapkát tokoz egybe, melyek a TSMC 40 nanométeres gyártósorairól származnak.

A hasonlóság itt nem ér véget, mivel a lapka egy 1333 MHz-en üzemelő V4 elnevezésű, a korábbi Intel rendszerekhez nagyon hasonló, FSB alapú buszrendszeren csatlakozik össze. Magonként 1 MB L2 cache található a CPU-ban, az L1 adat és L1 utasítás cache mérete pedig 64-64 KB.

A támogatott utasításkészletek sorában az SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1 mellett a gyártó a PadLock gyűjtőnév alatt továbbra is nagy hangsúlyt fektet a különböző titkosítást elősegítő eljárások implementálására. Ennek okán, a már korábban is alkalmazott AES és különböző SHA algoritmusok hardveres gyorsítása mellett magonként két véletlenszám-generátor is helyet kapott.

A most bemutatott L4700 típusjelzésű modell magjai 1,2 GHz-en üzemelnek 27,5 wattos TDP mellett, mely figyelembe véve, hogy még integrált grafikus magot sem tartalmaz a processzor, soknak mondható. Az viszont mindenképpen pozitívum a konkurens aktuális Intel Atom és AMD Bobcat megoldásaihoz mérten, hogy még ez utóbbiak órajelenként két utasítást tudnak feldolgozni (out-of-order), addig a Isaiah architektúra okán a QuadCore már három utasítással is elboldogul, ami a számítási teljesítményben meg is látszik.


(forrás: AnandTech) A grafikon a kétmagos VIA Nano X2 processzor eredményét mutatja. A kisebb érték a jobb!

A manapság már divatos turbo technológiák mintájára az x86-os piac durván 1%-át birtokló VIA is megalkotta a sajátját, amire az Adaptive Overclocking nevet aggatta. Ennek segítségével 1,46 GHz-ig mehet fel az órajel, ha szükséges és még a TDP keretbe is belefér. Természetesen fordított esetben, azaz, ha alacsonyabb, vagy csak elhanyagolható terhelés áll fent, akkor az órajelekkel és a feszültséggel párhuzamosan a fogyasztás is jelentősen csökken.


(forrás: TechReport)

A négymagos, Nano X2-vel lábkompatibilis VIA QuadCore megjelenése valamikor a harmadik negyedévben fog megtörténni, de a tervek szerint a közelgő Computexen már megtekinthető lesz egy működő rendszer. Arra a kérdésre, hogy a QuadCore mennyiben tudja majd elősegíteni a VIA esetleges térnyerését, majd csak később kaphatunk választ.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés