Hirdetés

Megint leleplezték a Samsung új UMPC-jét

A Samsung a hannoveri CeBIT után újfent leleplezte új generációs UMPC-jét (UltraMobile PC), a Q1 Ultrát, mely elődjéhez, a Q1-hez képest számos ponton továbbfejlődött, akkumulátoros üzemideje is hosszabb lett, miközben tömege még csökkent is. A Q1 Ultra pár milliméterrel alacsonyabb és laposabb, mint a sima Q1, ennél feltűnőbb azonban a változás a kezelőszerveknél: a módosított pöcökegér és kurzor felett kettéosztott qwerty billentyűzet kapott helyet (ez az érintésérzékeny kijelző révén virtuális, az USB portok révén pedig hagyományos klaviatúrával váltható ki).

A 7 colos megjelenítő felbontása 800x480 pixelről 1024x600 pixelre nőtt, kis mértékben fényessége is erősödött: 300 cd/m2-re. A készülék leadott tömegéből, így 780 gramm helyett csak 690 gramm. Standard, négycellás akkujával maximum 3,5 órás üzemidőt kínál, a hatcellással pedig már akár 6,8 órát.

A kiépítéstől függően Windows XP Tablet PC Edition vagy Windows Vista Home Premium operációs rendszerrel szállított UMPC-k szíve egy kis üzemfeszültségű, 600 vagy 800 MHz-en ketyegő Intel processzor, mely mellé 1 GB DDR2 memória társul. Adattároláshoz egy 40 vagy 60 GB-os, 1,8 hüvelykes merevlemez és SD/MMC kártyahely áll rendelkezésre, a külső DVD-író opcionális kellék. A kommunikációt 10/100 megabites Ethernet, Bluetooth, 802.11b/g Wi-Fi interfész, valamint a csúcsmodellnél HSDPA modul teszi lehetővé – mindezt Koreában WiBRO-támogatással fejelik meg. A kis gépet ellátják mikrofonnal, sztereó hangszóróval, két (egy 0,3 és egy 1,3 megapixeles) kamerával, a biztonság fölött pedig ujjlenyomat-leolvasó őrködik. Típustól függően GPS-alapú navigációs rendszerrel, illetve DVB-T digitális tévétunerrel felszerelve is elérhető lesz a Q1 Ultra.

Az új UMPC modellek forgalmazását ebben a hónapban kezdi meg a Samsung. Idén összesen négy változatban kerül boltokba a Q1 Ultra; a legolcsóbb típus 799, a legdrágább 1499 dolláros árcímkét kap majd a tengerentúlon. A gépek magyarországi értékesítése információink szerint legkorábban 2008-ban kezdődhet meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés