Részletek az Asus és a Samsung UMPC-iről

A Microsoft és partnerei a napokban mutatták be az Origami kódnevű projekt gyümölcseit, az első Ultra Mobile PC-ket (UMPC). Az új kategória a tábla-PC-k és a PDA-k közötti űrt hivatott betölteni; az előbbiekhez hasonlóan teljes értékű számítógépként funkcionál, ám kisebb méretekkel, ugyanakkor kedvezőbb árcédulával rendelkezik. Az UMPC-k tervezésekor a gyártókat néhány alapvető irányvonal köti, melyek közül a legfontosabbak talán a 0,9 kilogramm körüli maximális tömeg, a 7 hüvelyk képátlójú, érintésérzékeny kijelző, de főként az új Touch Pack felhasználói felülettel kiegészített Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszer, melyet a későbbiekben a Vista megfelelő verziója fog váltani.

Az Asus első UMPC-je, az R2H 800x480 pixel felbontású kijelzővel rendelkezik, a rendszer egy Intel Celeron M ULV processzor köré épül, a grafikáról a chipsetbe integrált GMA900 vezérlő gondoskodik. Az adatok védelme érdekében a gyártó egy biometrikus szenzort és egy TPM chipet is beépített, a készülékhez való közvetlen és hálózaton keresztüli hozzáférést pedig az Asus Security Protect Management (ASPM) szabályozza.

A kis gép igen kommunikatív: van 10/100 megabites Ethernet, 802.11b/g WLAN és Bluetooth 2.0+EDR interfésze; webkamerája, mikrofonja és hangszórója pedig akár videobeszélgetéseket is lehetővé tesz. Mindemellett várható GPS-vevővel és navigációs szoftverrel érkező változat is. A 234 x 133 x 28 mm-es, 960 grammot nyomó UMPC további portjai között három USB 2.0 csatlakozót, AV- és fejhallgató-kimenetet és mikrofonbemenetet találunk, ezenkívül egy SD kártyaolvasóval is ellátták.

A Samsung Q1 nevű modellje néhány tekintetben máshová helyezi a hangsúlyt, bár 900 MHz-es Celeron M ULV processzora és integrált GMA900 grafikus vezérlője alapvetően hasonló teljesítményt vetít előre. A Q1-ben 512 MB memória és egy 1,8 colos, 40 GB kapacitású merevlemez található; standard akkumulátora 3,5 órás üzemidőt biztosít, de egy pótakkuval ez további 9 órával hosszabbítható meg. Az AV Station Now funkció révén az operációs rendszer bootolása nélkül játszhatók le multimédiafájlok akár a winchesterről, akár USB-s tárolókról vagy CF memóriakártyáról. A jó hangzásért a Trusurround TX és az SRS WOW technológia kezeskedik; webkamera ugyan nincs a Q1-ben, de beszélgetések headset nélkül is folytathatók vele.

A mindössze 779 grammos készüléket játékhoz is ajánlják, ezt támasztják alá a mobil konzolokéhoz hasonlatos kezelőszervek is. A gép a Fast Ethernet, 802.11b/g, Bluetooth 2.0+EDR interfészeken kívül USB 2.0, VGA és audiocsatlakozókkal rendelkezik, opcionális külső kiegészítői között DVD-írót, billentyűzetet, navigációs csomagot és más kellékeket kínál a Samsung. A Q1 ára felszereltségtől függően 1000 euró körül kezdődik, és várhatóan ezt az árszintet célozza meg Asus UMPC-je is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés