Beárazták a HighPoint RocketHybrid vezérlőjét

A manapság népszerű SSD Caching kifejezés egyre többször kerül szóba, főleg az Intel Z68 alaplapi chipkészlet kapcsán, mely alaplapra integrálva fogja kínálni az eddig főként nagyvállalati és szerver környezetben használt technológia otthoni felhasználásra optimalizált változatát. Azonban a Z68 sem fog olyat tudni, ami ne lenne már most hozzáférhető.

A Marvell HyperDuo (korábban HyperHDD) megoldására épülő HighPoint RocketHybrid 1220/1222 kártyákról már februárban felöppentek az első hírek, ám azt akkor még nem lehetett tudni, hogy az adapterkártya (másnéven HBA - Host Bus Adapter) mennyibe fog kerülni pontosan. A PCI-Express x1 foglalatba illeszkedő félmagas kártyákon két darab SATA 6 Gbps csatlakozó (a 1220 esetében), vagy két darab eSATA csatlakozó (a 1222-nél) kap helyet, ám ez nem oszt, nem szoroz, mivel mindkét kivitel 60 dolláros áron érhető el.

Emlékeztetőül: A HyperHDD-nél a felhasználó döntheti el, hogy az SSD-t gyorsítótárnak, vagy HDD-vel összevont adattárolóként kívánja használni. Előbbinél az adatok tárolását továbbra is a merevlemez végzi, míg a sűrűn használt fájlok az SSD-ről töltődnek be. A második lehetőségnél a nagyobb sebesség mellett a tárhelyet nem kell a gyorsítótárazásra pazarolni, de az adatok visszaállítása egy meghibásodás alkalmával jóval nehezebb.

A rendszer paraméterezhető, azaz egyéni szabályokat hozhatunk létre és eldönthetjük, hogy mely alkalmazások fussanak a gyorsabb eszközről. Automatikus szabályzás is választható, ilyenkor a rendszer kizárólag gyorsítótárnak használja az SSD-t, vagyis adat nem tárolható rajta. A párosított eszközök mindként esetben kötegelt meghajtóként működnek, amit az operációs rendszer egyetlen logikai meghajtónak lát.

A Marvell állítása szerint az SSD és a HDD párosításával a kombinált meghajtó teljesítménye elérheti az alkalmazott flashalapú tároló tempójának 80%-át.

Előzmények

Hirdetés