Kvazar-Micro Partnernap 2011: Intel szerverek

A Kvazar-Micro partnernapján részletes bemutatót láthattunk az Intel szervertermékeiről és távlati terveiről ezen a téren. Ennek az is apropót adott, hogy a cég idén nyerte el a hivatalos Intel Server Specialist címet. A világ megállíthatatlanul fejlődik; 2015-re plusz egymilliárd internetfelhasználót prognosztizálnak, akik fejenként 3-4-5, internetre csatlakozó eszközzel is rendelkeznek majd. Ennyi felhasználó kiszolgálásához továbbra is rengeteg szerverre lesz szükség, így ez a piac várhatóan még mindig óriási fejlődés előtt áll.

Az Intel az idei évben a szerverpiacon valamelyest átrendezte a termékkínálatot, mellyel jobban alkalmazkodhatnak az igényekhez. A vállalat az előző generációt három nagy részre osztotta, míg az új felhozatal – bár az összes megoldás még nem jelent meg – több szegmensre határolható be. A belépőszintű egyutas szervereket a Bromolow platform képviseli, ahol az LGA1155-ös foglalatba helyezhetők E3-as Xeon processzorok a Sandy Bridge alapjaira épülnek, és április óta kaphatóak. A középkategória a Romley platform lesz, mely széles piaci részt fed le. Az E5 jelzésű Xeon CPU-k egy-, két- és négyutas szerverekbe kerülhetnek, és az LGA2011-es (Romley EP) vagy az LGA1356-os (Romley-EN) tokozást használják, továbbá a Sandy Bridge-EP lapkára építenek. A megjelenés valamikor az év végén, vagy a következő év elején esedékes.


[+]

A felsőházban, vagyis a prémium kategóriás x86-os szerverek piacán a Boxboro EX platform érhető el, mely áprilisban jelent meg, és 10 magos processzorokat is kínál. A termékcsalád a Xeon E7 jelzést viseli. E fölött lényegében a hányattatott sorsú Itanium vonal található a kritikus feladatokhoz, mely nem x86-os és AMD64-es architektúrára épít.

Tekintve, hogy az új termékcsalád a Romley platform lesz, így a partnernapon is ez a rendszer kapott kiemelt figyelmet. A Sandy Bridge-EP esetében az Intel a PCI Express 3.0 bevezetésére készült, de hivatalosan 40 darab PCI Express 2.0-s csatorna kerül lapkában, és a 3.0-s támogatás csak részlegesen lesz megoldható. Erről korábban már érkeztek hírek, és úgy néz ki, hogy a vezérlővel kapcsolatos probléma a szervereket sem kíméli. A termékekhez a C600-as vezérlőhíd lesz használható, ami a Patsburg kódnévre hallgat. Maga a lapka mindent támogat, de négy variáns lesz belőle, melyek különböző szolgáltatásokat kínálnak. Az Intel márkájú szerverekhez és alaplapokhoz az A jelzésű verzió kerül, mely technikailag a legkevesebb szolgáltatást kínálja, de itt jön képbe az úgynevezett upgrade ROM lehetőség. Ha az alapverzió képességei nem felelnek meg, akkor egy szimpla frissítéssel továbbfejleszthető a szerver a B, a D, vagy a T verzióra. Ezek különbségeit az alábbi kép részletesen szemlélteti.


[+]

A hazai viszonylatban jó hír, hogy a magyar Flextronics lesz az Intel partnere a szerverek összeszerelésre és raktározásra tekintetében, így a hazai logisztikában várhatóan nemigen lesznek fennakadások.

Az Intel szervereinek összegzése
Az Intel szervereinek összegzése (forrás: PROHARDVER!) [+]

Bár a szerverhez nem kapcsolódik, de sikerült felkutatnunk az Intel H61AG jelzésű alaplapot is, mely a vállalat thin Mini-ITX-es megoldása lesz. Ennek megfelelően a termék a szabványos LCD-PC-k része lehet. Az újdonság különlegessége azonban, hogy található rajta egy x4-es PCI Express csatoló is, ami a szabvány szempontjából az egybegépekben lényegtelen, de az alaplap Mini-ITX-es házba is beszerelhető. Ezzel ugyan a félmagas hátlap értelme elvész, de a felhasználó számára ez még így is jó üzlet, hiszen az alaplap felhasználási területe kibővül. Lényegében a VGA alkalmazására is lesz lehetőség, de itt figyelni kell arra, hogy a felszerelt csatoló vége le van zárva, vagyis csak a PCI Express x1-es termékek beszerelése oldható meg, így az elterjedtebb x16-os felületű megoldásokat kizárja az Intel.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A terméken egyébként H61-es vezérlő található, és LGA1155-ös tokozású processzort fogad, a rendszermemória pedig DDR3 szabványú SO-DIMM modulokból állhat. Az alaplapon található két darab mini PCI Express csatoló is, melyek a képen tartalmaznak is egy-egy eszközt. Erről a felhasználó egyénileg dönt, így mehet bele SSD, Wi-Fi adapter, tunerkártya, vagy más egyéb termék. Az alaplapot még két darab 3 Gbps-os SATA port színesíti, továbbá a hátlapon egy eSATA, egy párhuzamos, két 2.0-s, illetve két 3.0-s USB, gigabites Ethernet, SPDIF, valamint DVI és HDMI interfész található.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés