Az év második felében jön az Intel Romley platformja

Az Intel a Sandy Bridge processzorokhoz tervezett alaplapok visszahívása mellett tervezi az új generáció, később megjelenő EN és EP/EX variánsait, valamint készül a hozzájuk illő Patsburg vezérlőlapka is. Az új információk szerint a szerverekbe és a felsőkategóriás asztali PC-kbe szánt platform a Romley kódnévre hallgat, és két foglalat is elérhető lesz hozzá.

Hirdetés

Az LGA1356-os tokozású CPU-k a Sandy Bridge EN jelzést kapják, és 2, 4, 6 illetve 8 magot alkalmazhatnak. A memóriavezérlő háromcsatornás lesz, a DDR3-as modulokból pedig az 1600 MHz-es tempóval rendelkező megoldásokat támogatja hivatalosan. Egy foglalathoz maximum hat darab DIMM csatoló tartozhat, mely 8 GB-os modulokat alkalmazva 48 GB-nyi rendszermemóriát eredményez. Az integrált PCI Express 3.0-s vezérlő 24 csatornát biztosít majd, amit a gyártók feltételezhetően három port erejéig osztanak majd szét. A CPU tartalmaz egy QPI linket is, vagyis kétutas szerver is építhető a Sandy Bridge EN-re alapozva.

Az LGA2011-es tokozású termékek a Sandy Bridge EP illetve EX jelzést viselik, a processzormagok száma pedig 4, 6 és 8 lehet. A memóriavezérlő hasonló adottságokkal rendelkezik, mint a kisebbik testvér, de már négy csatornát biztosít a működéshez, ami foglalatonként 12 darab csatolót jelent, vagyis 96 GB-nyi rendszermemória építhető ki. A PCI Express 3.0-s vezérlő ezúttal 40 csatornát kezel, ami öt darab x8-os slotra elég. A QPI linkek száma is megduplázódott, így négyutas szerverek is kiépíthetők.

A Sandy Bridge EX processzorok maximum 20 MB-os harmadszintű gyorsítótárat alkalmaznak, míg az EN és az EP CPU-k esetében ez a kapacitás kisebb lesz. Ez processzoronként változni fog, ám a konkrét értékekről még nincs semmilyen adat. A TDP fogyasztás a teljesítménytől függően 40 és 135 watt között lesz. A Patsburg vezérlőhíd feltételezhetően DMI interfésszel kommunikál majd a processzorral, és tartalmazni fog egy ONFi NAND felületet is, vagyis a lapkához NAND flashmemória is társítható.

A Romley platform elsősorban a szerverekbe készül, ám az Intel az asztali PC-kre is gondol. Az LGA1356-os tokozású megoldások az eddigi adatok szerint 400 és 800 dollár közötti sávot fedik majd le, míg az LGA2011 csak az 1000 dolláros Extreme Edition processzor esetében lesz alkalmazva. Utóbbi termékhez természetesen az alaplap is extrém drága lesz, hiszen rendkívül költséges a tokozás kialakítása. A rendszerek megjelenése az év második felében várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés