Új Thunderbolt vezérlők jönnek

Az Intel pár nappal tavasz előtt jelentette be a Thunderbolt interfész megjelenését, mely korábban Light Peak néven volt ismert, de az OEM partnerek a magas költségekre hivatkozva kioltották a fényét. Ettől függetlenül a rendszer így is 10 Gbps-os tempóra képes, amit két darab kétirányú csatorna segítségével teljesít. Az Intel jelenleg a Light Ridge (82524EF és 82524EFL) és az Eagle Ridge (L2510 és L2310) kódnevű vezérlőkkel árulja a Thunderboltot, de az implementálás nagyon költséges, így a termékekre általában csak egy portot építenek a gyártók. A hírek szerint ez 6-7 dolláros költséget jelent jelenleg, ami valóban nem elhanyagolható összeg.

Az implementálást tekintve elsődlegesen maga az aljzat a drága, de az olcsóbb vezérlő biztosan sokat segítene a terjedésben. A készülő Port Ridge kódnevű, L2210 jelzésű vezérlő hamarosan megérkezik és mindössze 5 x 6 mm-es kiterjedésű lesz, vagyis a 8 x 9 mm-es L2310-es Eagle Ridge lapka tokozásához képest előrelépés várható. Megszorítás azonban, hogy a Port Ridge csak egyetlen kétirányú csatornát használ, továbbá csak két darab PCI Express 2.0-s vezetéket kezel, amivel az úgynevezett pass-through összekötés is elveszik. Ezek a változások egyben azt jelentik, hogy az adatátviteli tempó érezhetően visszaesik. Ettől függetlenül az adoptációban sokat segíthet, hiszen az olcsóbb vezérlővel 5 dollár alá szorítható az implementálás ára, amivel már megfontolandó alternatíva lehet a Thunderbolt a legtöbb gyártó számára. Persze nagy kérdés, hogy a vezérlő butításával mekkora tényleges sebességvesztés jár. Ami biztos, hogy az USB 3.0-s felület 5 Gbps-os tempója alá nem érdemes menni, mivel ez az interfész jóval elterjedtebb, és az implementálás költségei alacsonyabbak még több port alkalmazása esetén is.

Később, várhatóan 2012-ben érkeznek a Cactus Ridge kódnevű vezérlők, melyek az L3510H, az L3510L és az L3310 jelzést viselik majd, és 12 x 12 mm-es tokozással rendelkeznek, vagyis a jelenleg elérhető elődöknél olcsóbbak lesznek, és a sebesség sem esik vissza. Az Intel a fogyasztást azonban vissza szeretné szorítani. A tervek szerint az új megoldások már szinte elhanyagolható energiaigénnyel rendelkeznének, amennyiben nincsenek használatban. Ebből a szempontból az aktuális Light Ridge és Eagle Ridge megoldások nem remekelnek, ami a mobil termékeknél nem előnyös.

Az Intel nemrég azt is bejelentette, hogy az aktuális Thunderbolt vezérlők és portok képesek az optikai kábeleket is kezelni. Ezzel az áthidalható távolság 100 méterre nő, miközben a 10 Gbps-os adatátviteli tempó csökkenésével nem kell számolni. Természetesen az optikai kábelek árazása nem lesz olcsó, így a partnerek ebből a szempontból lassú terjedésre számítanak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés