Hirdetés

Nem lesz PCI Express 3.0 a Sandy Bridge-E processzorokban?

Az elmúlt hét végén számoltunk be a Waimea Bay platform előzetes képességeiről, mely novemberben kerül majd bevetésre, és a Sandy Bridge-E processzorok mellé az X79-es vezérlőhidat párosítja. A rendszerről a korábban kiszivárgott dokumentumok sok mindent elárultak, de úgy néz ki, hogy a végleges termék sok helyen különbözni fog a sajtóban megjelent specifikációktól. A legfrissebb hírek szerint az első körben bemutatkozó processzorok nem fogják támogatni az előzetesekben emlegetett PCI Express 3.0-s felületet, így be kell érni a 2.0-s vezérlővel. Ettől függetlenül a beígért 40 darab PCI Express csatorna megoldott, és az alaplapgyártók akár ki is használhatják.

A processzor és a vezérlőhíd összeköttetése is változik. Ami biztos, hogy a kapcsolat DMI 2.0-s felületen keresztül jön létre, méghozzá négy darab linket felhasználva. Ezt eredetileg ki lehetett volna egészíteni egy PCIe based Uplink szolgáltatással is, ami négy darab PCI Express csatornát vett volna igénybe. Erre úgy néz ki, hogy nem lesz lehetőség a Waimea Bay platform debütálásakor. Akkora problémát persze ez nem jelenthet, mivel a 20 Gbps-os DMI 2.0-s csatorna első olvasatra bőven elegendőnek tűnik a vezérlőhíddal való kommunikációra.

Az X79-es lapka az előzetesen kiszivárgott dia alapján 10 darab 6 Gbps-os és négy 3 Gbps-os SATA aljzatot biztosított volna, továbbá opciós lehetőségként felmerült a gyorsabb SATA portok közül nyolc darab aljzat felhasználása SAS (Serial Attached SCSI) interfészként. A helyzet itt drámaian megváltozott, ugyanis a 6 Gbps-os SATA aljzatokból kettő maradt, ám a 3 Gbps-os portokból mind a négy használható, a SAS interfész támogatásának szolgáltatása viszont teljesen eltűnt.

Ennél több változásra nem kell számítani a novemberi start során. Persze az előzetes adatokhoz képest már így is számos módosítás történt. Elsődlegesen érdemes azt megjegyezni, hogy a kiszivárgott diákon feltüntetett specifikációk a megjelenés előtt bármikor változhatnak, mivel az Intel a megjelenés napján közli az adott platform végleges paramétereit, vagyis a vállalat ebből a szempontból nem követett el hibát, hiszen a Waimea Bay platform képességeiről még nem beszéltek hivatalosan. Nyilván a SAS interfész támogatása sok felhasználónak lényegtelen dolog, így a Sandy Bridge-E processzorok esetében a PCI Express 3.0-s felület hiánya az, ami a legtöbb potenciális vásárló figyelmét felkelti. A SemiAccurate információi szerint a processzorba épített vezérlővel van a probléma, amely képtelen elérni a 3.0-s szabvány sebességspecifikációit, és ezt csak egy új steppinggel lehet javítani. Erre azonban már nincs idő, hiszen a novemberi start tarthatatlan lenne. Szerencsére a gond nem annyira súlyos, mivel a PCI Express 2.0-s felület sebessége elérhető, így a rendszer esetében csak a 3.0-s szabványról kell lemondani, ami bőven bevállalható opció, hiszen az új csatolóból jelenleg nem lehet előnyt kovácsolni.

A Tom's Hardware egyébként már készített egy előzetes cikket az új generációs csúcsprocesszor képességeiről. Fontos megjegyezni, hogy a tesztelt termék egy mérnöki mintapéldány, és közel sem biztos, hogy ez a végleges lapka, ami majd kereskedelmi forgalomba kerül. Szintén nem tudni, hogy a BIOS-ban alkalmazott mikrokód végleges-e, hiszen ezen a ponton is le lehet fojtani az adott processzor teljesítményét. Ennek megfelelően az előbb linkelt teszt csak egy egyszerű előzetes, és a végleges termék képességeit nem feltétlenül tükrözi.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés