Öt új Oracle szerver érkezik

Az Oracle Yellowstone Falls kódnéven futó processzoráról nemrég írtunk egy rövidebb hírt, és a vállalat tartotta magát az akkori ígéretekhez, így öt új szervert jelentettek be, melyek mind a SPARC T4-es CPU-ra építenek. A lapka képességeit a linkelt hírben részletesen elemeztük, és lényegében a közölt információk helytállóak voltak, ám van pár új adat is. A processzorról már tudtuk, hogy nyolcmagos megoldás, de ezek a magok nyolc szálat is kezelnek egyszerre, természetesen a critical thread API módban ez egy szálra módosul. A logikai felosztásuk is érdekes, ugyanis a vállalat az egyes magokon belül két darab, out of order logikát használó integer egységet, és egy lebegőpontos feldolgozót alkalmaz. Ez a felépítés bizonyos szempontok szerint hasonló az AMD Bulldozer architektúrájához, de működésben komoly eltérések vannak.

Szintén tudható volt, hogy minden mag tartalmaz egy kriptográfiai egységet, mely hivatalosan a CIA (Crypto Instruction Accelerator) nevet viseli. Itt lényegében egy streamprocesszorról van szó, ami 16 darab, iparágban használatos kriptográfiai algoritmust gyorsít beleértve az elterjedtebb DES, 3DES, AES, SSL, SHA és RSA kulcsokat.

Az első SPARC T4-es lapkák órajele 2,85 és 3 GHz közé esik, a maximális fogyasztás pedig 240 watt lehet. A TSMC 40 nm-es gyártástechnológiáján készülő chip kiterjedése 403 mm², míg egy mag 15,4 mm²-es területet fed le. A termék mérete a 855 millió tranzisztort figyelembe véve elég nagy, de a közevetlen konkurensekhez képest még mindig jól áll az Oracle. Persze ne feledjük, hogy a kritikus munkafolyamatokhoz használható szerverek elképesztően drágák, így a lapka mérete számít a legkevésbé a nyereség szempontjából.

Az Oracle öt új szervert mutatott be, melyek közül a SPARC T4-1 egyutas 2U magas megoldás, a SPARC T4-1B szintén egyutas de csak 1U magas, a SPARC T4-2 már kétutas 3U magas masina, míg a SPARC T4-4 négyutas 5U magas termék. Ezt a négyest egészíti ki a SPARC SuperCluster T4-4, ami négyutas és 5U magas szerver, és lényegében az aktuális termékskála csúcsát képviseli.

Az Oracle beszámolója alapján az új szerverek gyorsabbak az aktuális Intel Itanium megoldásoknál, és még a valóban komoly teljesítményre képes IBM Power7 termékekkel is felveszik a versenyt. A pontosabb összehasonlítás szempontjából a SPARC T4-4 2,4-szer gyorsabb az IBM Power 780-nál a foglaltonként mért teljesítmény tekintetében, és hasonló összehasonlításban 5,7-szer nagyobb teljesítményt kínál az Itanium processzorokra épülő HP Superdome 2-nél. Ezzel az ár/teljesítmény arány a HP termékéhez viszonyítva 2,6-szer, míg az IBM szerverhez képest 33%-kal jobb.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés